Ejub ef. Velić: Ramazanski bajram je radost duše

Muslimani u BiH, kao i širom svijeta, večeras s akšamskim ezanom ispraćaju mjesec ramazan. Ovogodišnji ramazan je prošao u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa, kao i prošlogodišnji. O ramazanskim danima i dočeku Bajrama, razgovarali smo sa imamom džemata Novi Ilijaš mr.Ejubom ef. Velićem.

Kako je protekao ovogodišnji Ramazan u našoj Gradskoj džamiji, šta posebno izdvajate?

VELIĆ: Ovogodišnji Ramazan je, kao i prošlogodišnji  obilježen pandemijom koronavirusa. Sve naše vjerske aktivnosti u džamiji i džematu, organizovali smo shodno instrukcijama Islamske zajednice i prema uputama Kriznog štaba. Ovom prilikom želim istaći da sam primjetio izrazitu svijest našeg čovjeka/džematlije koju je pokazao prema propisima koji su dolazili od viših nadležnih organa, bilo to vjerskih ili državnih. Džematlije su pokazale veliku odgovornost  i svijest o poštivanju mjera a naročito policijskog sata. Sve ovo je doprinijelo da je vjerski život u džamiji i džematu bio reduciran.

Kako teku pripreme za Bajram, možete li s nama podijeliti detalje o organizaciji i uputama za sve koji će klanjati Bajram namaz?

VELIĆ: Bajram namaz nam je već na pragu. Izvršili smo pripeme za doček klanjača u džamiju. Uredili smo i očistili harem džamije. Kada su u pitanju vjerske aktivnosti za Bajram, dobili smo instrukciju Reis-ul-uleme u BiH, kako organizovati vjerski život u danima Bajrama. Bajram namaz će se klanjati prema takvimu Islamske zajednice u BiH sutra 13. maja sa početkom u 6:02 sati. Bajram namaz će se klanjati tako da će se upotpuniti dva rekata farz namaza odnosno dva rekata vadžib bajram namaza i šest tekbira u namazu koji su također vadžib. Obavit će se hutba, zikr i dova. Date su smjernice da se sabah namaz obavi shodno ranijim odlukama i propisima koji su na snazi i da se od sabaha do bajram namaza džematlije ne zadržavaju u džamiji.  Pristup odgovornosti naspram ovih mjera jeste kako će ko postupiti prema istim. Preporuka je da se sabah namaz klanja kod kuće, a osobe koje su rizična grupa da bajram namaz klanjaju na otvorenom. Instrukcija je da Džematski odbor pripremi prostor i da napomene džematlije da su obavezni da poštuju sve mjere koje su na snazi.

Specifičnost Ramazanskog bajrama, lijepi običaji, simbolika, važnost, mustehabi?

VELIĆ: Bajram je dan nagrade i veselja koji proizilazi upravo iz tog osjećaja da će nas dragi Bog nagraditi  za provedene dane ibadeta, namaza i posta za Ramazan, te da taj osjećaj proizilazi upravo iz tog truda i ibadeta. U tom smislu bajrami trebaju biti veseli, radosni i mi se trudimo da obezbijedimo naše porodice prehranom, finim ručkom, pićima, djecu bajramskim paketićima, bajramsko odijelo obučemo, dakle sve u tom ruhu pozitivnog, a naravno u granicama sa onim što nam je dozvoljeno i što islam preporučuje. Naši običaji u toku bajrama su lijepi,treba ih čuvati, međutim ovo vrijeme sve to stavlja malo po strani. Nova su vremena, novi modaliteti i načini kako iskazati bajramsku radost i veselje. Ono treba biti u duhu našeg vremena i tradicije.

Drugi dan se obilježava tradicionalno kao Dan šehida, važnost tog dana?

VELIĆ: Radost bajrama ustvari je radost života poslije smrti. Mi povezujemo ovaj svijet sa onim svijetom. Bajram je radost duše, radost  vjernika, ali i smrt je radost vjernika da će biti nagrađen od Boga za svoja djela i to je jedan spoj dunjaluka i ahireta, odnosno da će sve proći kao što je prošao i ovaj Ramazan, da je život kratak, da će smrt doći i da će nagrada doći. Skrenuo bih pažnju kada je u pitanju Dan šehida, želim da istaknem da je Dan šehida proglašen odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995 godine i to se u našoj tradiciji već dugo obilježava. Rijaset je  napisao i protokol koje su obaveze i dužnoti samog Reis-ul-uleme, imama i muftija. Islamska zajednica ovaj dan vodi i organizuje u smislu da se skrene pažnja da se ne zaborave sinovi bosanski koji su se borili za najveće ideale. Ovaj dan je dan kada se prisjećamo njih, kako nam trebaju biti primjer i uzor kako treba da se kroči kroz život.

Ovom prilikom obavještavamo da će se u Centralnoj džamiji za džemate na području općine Ilijaš, drugi dan Bajram na Dan šehida proučit Jasin i dova šehidima Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve naše džematlije da dođu u Gradsku džamiju Novi Ilijaš gdje će s početkom u 12:00 sati započeti prigodno učenje.

VELIĆ: “Uputio bih jednu zanimljivu poruku: Ramazan je posebna prilika kada vjernik može dosta dobrih djela zaraditi, uraditi itd. To je jedna trgovina u posebnom vremenu gdje su naša dobra djela dobro plaćena kod našeg Gospodara.  Zato to treba iskoristiti. Allah isplaćuje naš trud. Evo jedan slikoviti prikaz: Imali smo mjesec dana  Ramazana pa se upitajmo da li da ostanemo sezonski radnici ili ćemo raditi kod Allaha tokom cijele godine pa da budemo radnici koji imaju radni staž kod našeg Gospodara. Na kraju želim da čestitam našim džematlijama i džematlijkama nastupajući Ramazanski  bajram uz želju  i molbu Allahu dž.š da naše ibadete primi i da nas nagradi nagradom na dan Bajrama.

BAJRAM MUBAREK  OLSUN”.

Pripremile:

Nermina Durić-Kahvedžić

Adisa Omerović

Prethodni članakVečeras u 20 sati online koncert ilahija “U susret Bajramu”
Naredni članakSajra Pramenković pobjednica Ramazanskog kviza Džemata Srednje i Radio Ilijaša