SVIJET

Globalna stopa zaposlenosti bi tek 2023. trebala biti poput one prije pandemije

Iz Međunarodne organizacije rada (ILO) danas su saopćili da bi globalna stopa zaposlenosti tek sljedeće godine mogla biti poput one prije pandemije koronavirusa.

Očekuju da će za 52 miliona radnika koji rade puno radno vrijeme tokom ove godine biti skraćeno radno vrijeme. Izgledno je da će ukupan broj radnih sati u cijelom svijetu u ovoj godini biti veći u odnosu na prošlu godinu, ali da će biti manji u odnosu na godinu prije početka pandemije.

Pretpostavka je da će globalna stopa nezaposlenosti u 2022. biti 5,9 posto, dok je ona prošle godine bila 6,2 posto, a godinu ranije 6,6 posto. U 2019. iznosila je 5,4 posto.

U spomenutoj agenciji Ujedinjenih nacija su naglasili da su smanjili očekivanja zbog pojave delta i omikron soja koronavirusa te neizvjesnog daljnjeg toka pandemije. U maju prošle godine su istakli da će smanjenje broja radnih sati biti jednako ukupno 26 miliona radnih mjesta na puno radno vrijeme.

Direktor ILO-a Guy Ryder je izjavio da se globalno tržište rada suočava sa, kako je naveo, sporim i neizvjesnim oporavkom. Poručio je da oporavak tržišta rada mora biti zasnovan na omogućavanju zdravstvene i socijalne zaštite radnicima te sigurnosti.

Tržište rada se najsnažnije oporavlja u sjevernoj Americi i Evropi, dok se najslabije oporavlja u jugoistočnoj Aziji, južnoj Americi i Karibima, prenosi Al Jazeera English.

Povezane objave

Back to top button