Na današnji dan, prije 28 godina od agresorske granate život je izgubilo 26, a teško povrijeđeno 108 građana Sarajeva u redu za hljeb u tadašnjoj ulici Vase Miskina, današnjoj ulici Ferhadija.

S Borija su tog jutra ispaljene tri granate. Sarajlije su tog jutra poranile da stanu u red za hljeb, kojeg je prvih ratnih dana sve teže bilo nabaviti. Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. do 1995. godine.

Prema svjedočenju preživjelih, to majsko jutro osvanulo je sunčano, mnogi građani su izašli u šetnju i niko nije ni slutio da će se dogoditi jedan od najvećih agresorskih zločina za vrijeme četverogodišnje opsade grada.

Tog tragičnog dana, čekajući u redu za hljeb, od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate kalibra 82 mm ispaljene oko 09.55 sati život su izgubili: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Na mjestu masakra danas će članovi porodica, prijatelji, građani Sarajeva, predstavnici međunarodnih organizacija i predstavnici domaćih vlasti odati počast ubijenim sugrađanima.

Share.

Comments are closed.