VIJESTI

Godišnjica ubistva više od 200 logoraša na Korićanskim stijenama

Na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću obilježena je 30. godišnjica stradanja 224 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su počinili pripadnici tadašnjeg Interventnog voda policije Republike Srpske iz Prijedora.

Na današnji dan, 21. avgusta 1992. godine strijeljano je više od 200 logoraša, Bošnjaka i Hrvata, koji su bili zarobljeni i mučeni u prijedorskim logorima.

Kolona autobusa sa logorašima krenula je tada od Prijedora put Vlašića pod izgovorom razmjene i pod pratnjom tamošnje policije. Iz autobusa nisu izašla samo 22 logoraša, pa su ih odveli u Travnik. Ostale su vodili na Korićanske stijene.

Dvanaest osoba je preživjelo, a njihova svjedočenja doprinijela su da neki od počinilaca zločina dobiju zaslužene kazne.

Iz Instituta za traženje nestalih osoba Bosne i Hercegovine (INO BiH) su naveli da su na kolektivnoj dženazi u Prijedoru ove godine ukopane četiri osobe čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na Korićanskim stijenama. Prema podacima Instituta, sa područja Prijedora do sada su pronađene i identifikovane 2.604 žrtve, dok se još traga za 572 osobe.

Darko Mrđa, bivši pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti Prijedor, priznao je da je lično učestvovao u izvođenju, čuvanju, sprovođenju, strijeljanju i ubistvima više od 200 nenaoružanih muškaraca na Korićanskim stijenama, za šta je osuđen na 17 godina zatvora.

U Sudu Bosne i Hercegovine je za ovaj zločin pravosnažno osuđeno deset prijedorskih policajaca. Kazne zatvora od po 23 godine su dobili Saša Zečević, Radoslav Knežević i Marinko Ljepoja. Zoran Babić je osuđen na 22 godine, a Milorad Škrbić i Dušan Janković na po 21 godinu zatvora. Kazna od 15 godina zatvora je izrečena Željku Stojniću. Damir Ivanković je osuđen na 14 godina, Ljubiša Četić na 13, a Gordan Đurić na osam godina zatvora, i njima trojici su kazne izrečene po sporazumima o priznanju krivnje koje su potpisali s Tužilaštvom BiH.

Za ratne zločine na prijedorskom području, kao i za ovaj zločin, osuđen je i predsjednik Kriznog štaba opštine Prijedor Milomir Stakić, na 40 godina zatvora.

Izvor: BHRT

Povezane objave

Back to top button