ILIJAŠ

Gojku Beriću i Akifu Fazliću uručena priznanja SABNOR-a u KS

Novinar Gojko Berić i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić primili su jučer na skupu u Historijskom muzeju BiH priznanje koje tradicionalno dodjeljuje Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Kantonu Sarajevo za 6. april – Dan oslobođenja Sarajeva.

Predsjednik SABNOR-a u KS Ibrahim Čomić novinarima je kazao da se ta priznanja dodjeljuju pojedincima i kolektivima koji su angažmanom podsjećali na prošlost na koju, kako je kazao, trebamo i moramo biti ponosni te ukazivali na budućnost ove države.

Berić i Fazlić zahvalni su za priznanje koje su dobili ističući da im to mnogo znači. Za Gojka Berića posebno je, među ostalim, važno što je prepoznat u lokalnoj zajednici u kojoj živi i radi. Akifa Fazlića raduje prilika za promoviranje ideje antifašizma za što kaže da je u osnovi ideja sloboda i tolerancije. To nam je, kaže, na ovom prostoru najviše i potrebno.

Priznanja pripadaju i Radetu Aleksiću iz Trebinja ocu Srđana Aleksića koji je smrtno stradao braneći, tokom rata u BiH, prijatelja Bošnjaka u tom gradu, kao i pozorišnom djelatniku Dini Mustafiću. Njima će ta priznanja biti uručena naknadno.

Zahvalnice SABNOR-a KS ove godine pripadaju bivšem kantonalnom ministru za boračka pitanja Ismiru Juski, direktorici Robnih rezervi KS Jeleni Pekić, pukovniku u OS BiH Edinu Čajiću, Salimu Bilaloviću iz Gorske službe spašavanja Ilidža, te Udruženju penzionera vojnih osiguranika FBiH i Službi civilne zaštite Novo Sarajevo.

Priznanja i zahvalnice za Dan oslobođenja Sarajeva dosad su dobili brojni dokazani antifašisti raznih profila. Ove godine taj događaj prolongiran je zbog pandemije virusa korona, a i današnja manifestacija održana je uz poštivanje mjera zaštite.

Povezane objave

Back to top button