VIJESTI

Gorivo pojeftinilo širom BiH, hoće li to izazvati lančanu reakciju i na druge proizvode?

Pad cijena goriva na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini se nastavio početkom ove sedmice i možemo vidjeti pozitivan trend pojeftinjenja goriva na radost vozača.

Podaci sa aplikacije Federalnog ministarstva trgovine jutros pokazuju da najniža cijena benzina u Sarajevu iznosi 2,46 KM, a dizela 2,31 KM.

U Mostaru je situacija – benzin 2,41 KM, a dizel 2,36 KM, a u Banjoj Luci se dizel kretao oko 2,39, a benzin oko 2,55 KM. U Tuzli je cijena litra benzina manja nego u Sarajevu, a iznosi 2,41 KM, dok je najniža cijena dizela ista.

Cijene su različite od kompanije do kompanije, ali je evidentno da su cijene već danima u padu na svim benzinskim pumpama.

Smanjenje cijena je uslovljeno padom cijene barela nafte koja se na svjetskim berzama kreće blizu 75 dolara, ali i time da na tržištu postoje ogromne količine ovog proizvoda.

Iako je gorivo u odnosu na prošlu godinu pojeftinilo skoro za 1 KM, cijene ostalih proizvoda u trgovinama ne padaju.

Građani se nadaju da će pad cijena goriva konačno izazvati lančanu reakciju odnosno pojeftinjenje drugih proizvoda i usluga. Logičan je zaključak da kada poskupljuje gorivo, povećavaju se i cijene ostalih proizvoda. Ali kada cijena goriva pada, cijene proizvoda se ne vraćaju na staro.

Naravno, treba istaći da stručnjaci smatraju da se formiranje cijena ne može posmatrati “crno-bijelo”, jer cijene ne zavise samo od goriva, ali treba vidjeti da li su spremni ljudi iz oblasti trgovačkih lanaca i trgovina da zajedno sa zaduženim Ministarstvom rade na tim pitanjima.

O svim aktuelnostima koje se tiču cijena goriva, građani BiH mogu pratiti nove informacije i putem mobilne aplikacije.

Za praćenje cijena na benzinskim pumpama u FBiH trebate instalirati aplikaciju “FMT FBiH oil info” (dostupna i za Android i za iOS) dok je u RS-u riječ o aplikaciji “BPS RS” (samo Android).

klix.ba

Povezane objave

Back to top button