VIJESTI

Gorske službe spašavanja iz BiH ponudile pomoć Turskoj

Gorska služba spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine ponudila je pomoć Turskoj u akcijama spašavanja nakon jutrošnjeg razornog zemljotresa, koji je pogodio jug te zemlje.

“Naši spasioci već obaviješteni i neki od njih će biti spremni za put kasnije danas. Neki od naših članova koji su bili dio obuke traganja i spašavanja kod turskih trenera i organizacija, već su u kontaktu s njima. Obavijestite nas kako možemo pomoći i kako možemo koordinirati u vezi s logističkim problemima”, navedeno je u saopštenju GSS-a proslijeđenom Ambasadi Turske u Sarajevu.

Gorska služba spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine priprema tim spasilaca koji bi već danas mogao otputovati u Tursku, potvrdio je vođa Tima za spašavanje Gorske službe spašavanja Sarajevo Senad Kovačević.

Oni će se, dodao je, odazvati na poziv kolega iz Turske, koji su ih pozvali u pomoć u pronalaženju i spašavanju unesrećenih u zemljotresu.

“Do sada nam se prijavilo već 50-ak spasilaca, koji su spremni odmah danas da krenu za Tursku, ali rješavamo komplikovane procedure s našim Ministarstvom bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Mi smo volonteri i kao takvi smo, ako nađemo avion koji će nas prebaciti, spremni već danas krenuti. Ali, ako i ne osiguramo avion, mi ćemo naći načina da odemo pa, ako treba, sutra ćemo krenuti i vlastitim autima”, ističe Kovačević, koji koordinira pripremama tima za odlazak u Tursku.

On napominje kako GSS FBiH ima 11 stanica: Sarajevo, Mostar, Zenica, Goražde, Bihać, Zavidovići, Konjic, Brčko, Visoko te odnedavno Tuzla i Cazin, koje na spiskovima imaju više od 500 spasilaca, a do 10.00 sati, do kada je bio rok za prijavu, prijavilo se više od 50 spasilaca.

Kovačević, međutim, najavljuje kako će i dalje prikupljati prijave zainteresovanih.

Asocijacija turskih alumnija u BiH (TUMED) takođe je obavijestila Ambasadru Turske o želji bh. službi za spašavanje da pomognu Turskoj.

 

Povezane objave

Back to top button