U programu Radio Ilijaša gostovao je Amir Džafo,  direktor Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“.

Razgovarali smo o procesu odvijanja online nastave,  obilježavanju Dana škole, kraju školovanja za maturante, upisu u prvi razred srednje škole i predstavljanju smjerova i zanimanja koja se mogu steći u ilijaškoj srednjoj školi.

Online nastava za naše srednjoškolce nije novina, kaže direktor Džafo, jer u tome i đaci i profesori imaju trogodišnje iskustvo takvog odvijanja nastavnog procesa.

-Online nastava ne može zamijeniti učionicu i socijalni aspekt i druženje, ali je nastavak odvijanja redovnog nastavnog procesa samo nekim drugim sredstvima. Učenici su aktivni učesnici, kao i nastavnici koji su bili spremni na učenje i savladavanje novih tehnika, a moram pohvaliti profesore informatike koji, pored održavanja nastave iz svog predmeta, uvijek pomažu kolegama u savladavanju eventualnih tehničkih poteškoća.

 U aprilu je tradicionalno obilježavan Dan SŠC „Nedžad Ibrišimović“  organizacijom mnogobrojnih aktivnosti, kulturno.umjetničkim programom, Danom otvorenih vrata za srednjoškolce, sportskim takmičenjima.

Ove godine imamo „Dane otvorenih prozora“  gdje na facebook stranici naše škole predstavljamo drugu stranu, pored one obrazovne. Internet preglednici-prozori koje mogu otvoriti prikazuju naše aktivnosti, realizirani projekti, međunarodna saradnja sa školama iz Turske, Srbije, Crne Gore, prozori prikazuju učenička postignuća, nove mašine i uređaje za edukaciju, objašnjava Džafo.

 Maturanti svoje srednjoškolsko školovanje završavaju 05. maja, kao prva generacija koja će svoje obrazovanje završiti online.

Naši maturanti su jako svjesni okolnosti, odgovorni ljudi.  Ostaje tuga jer planirali smo maturantsku ekskurziju, za matursko veče zadržavamo nadu,  trebalo bi da bude 19. juna ukoliko budu ukinute zabrane, ali male su šanse. Ipak, znam da maturanti razumiju situaciju i to su pokazali snimkom videa i porukom svima koji ih je doveo i do televizijskog gostovanja. Oni će, sa znanjem i osobnošću koje su stekli, postati uspješni mladi ljudi i izgraditi svoje karijere.

Online upis u prvi razred srednje škole bit će organizovan i ove godine , ukoliko se završi ovo stanje i zabrane omogućit će se osnovcima da obave upis iz prostorija škole jer se dešavaju greške koje je teško ispraviti.

Prijedlog plana upisa za školsku 2020./2021. godinu: 1. Gimnazija IKT smjer jedno odjeljenje – 24 učenika 2. Gimnazija, smjer Opća gimnazija jedno odjeljenje – 24 učenika 3. Mašinska tehnička – konstruktor na računaru jedno odjeljenje – 24 učenika 4. Mašinska stručna škola, kombinovano odjeljenje (Operater na CNC mašinama + Zavarivač), (12+12 učenika) 5. Uslužne djelatnosti, kombinovano odjeljenje (Frizer – vlasuljar + Kozmetičar), (12+12 učenika).

Džafo upućuje poziv učenicima i roditeljima da budu pažljivi i kontaktiraju SŠC ukoliko imaju probleme prilikom upisa.

Share.

Comments are closed.