BIHILIJAŠ

HF Atlanta: Upriličena svečana podjela Ugovora o stipendiranju za 72 učenika i studenta

U kino sali Kulturno- sportskog centra upriličena je svečana podjela Ugovora o stipendiranju učenika i studenata u organizaciji Humanitarnog fonda Atlanta iz SAD-a.

Svečanosti su prisustvovali učenici i studenti koji su ostvarili značajne rezultate tokom svog školovanja, te time stekli pravo na stipendiju koju dodjeljuje ovaj fond već nekoliko godina. Osim učenika i studenata, svečanoj podjeli prisustvovali su brojni prijatelji i gosti iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, među kojima su Ibrica ef. Kurtović iz Čapljine, Ferid ef. Ganić, koordinator za društvenu brigu medžlisa Sarajevo, Mehrudin ef. Genjga, glavni imam MIZ Rudo.

Humanitarni fond Atlanta trenutno stipendira­ 182 učenika i studenta širom Bosne i Hercegovine. Realizacija podjele ovogodišnjih stipendija za školsku 2022/2023. godinu počela je u Srebrenici, danas je upriličena u Ilijašu, a nakon toga , 17. jula podjela će biti upriličena i u Kozarcu.

O samom osnivanju fonda, realizaciji brojnih projekata u Bosni i Hercegovini, te o stipendiranju učenika i studenata govorio je predsjednik HF Atlanta, Fadil Cvrk.

„Fond djeluje 12 godina i trenutno stipendiramo 182 djece širom Bosne i Hercegovine. Ove godine njih devet završava svoje studiranje, a zahvaljujući našoj podršci uspjeli su ostvariti svoje ciljeve. Prošle sedmice smo u Srebrenici podijelili 72 stipendije, a iduće sedmice ćemo stipednije podijeliti i u Kozarcu. Danas ćemo postipsati Ugovore o stipendiranju u iznosu od skoro 100.000,00 KM. Dakle, ove godine ćemo podijeliti oko 220.000,00 KM samo za stripendije. U narednom periodu imamo u planu da podijelimo 600.000,00 KM za pomoć porodicama u Bosni i Hercegovini kroz razne projekte. Nakon 12 godina rada, ove godine smo odlučili da okupimo djecu na tri lokacije: Srebrenica, Ilijaš i Kozarac kako bi se oni upoznali i nastavili druženje. Naši učenici će imati uvijek našu podršku. Svako dijete koje dobije stipendiju, ima je do kraja školovanja uz obavezu da ostvaruju dobre rezultate. Prioritet nam je da školujemao naše mlade i uspješne i time da gradimo jaču i bolju Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Fadil Cvrk.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Općine Ilijaš, predsjedavajuća OV Alma Omerović i načenik Akif Fazlić. U ime Općine Ilijaš govorio je načelnik Fazlić kazavši kako je važno izgraditi osjećaj solidarnosti i potrebu za pomaganjem. Također, načalnik Fazlić pozdravio je rad fonda, te poručio da je znanje osnovni preduslov za građenje bolje budućnosti.

„Zahvaljujem se gospodinu Cvrku na ovome na čemu dugi niz godina radi. Humanitarni fond Atlanta iz godine u godinu pokazuje jednu vrstu odgovornosti, uz želju da pomogne svojoj domovini, našim građanima i našoj djeci. Važna je ova veza. Domovina i borba za domovinu mora biti osnov našeg djelovanja, a učenje osnov za učenike i studnete koji će stasati u ljude koji će preuzeti ovo što mi danas vodimo i graditi za sebe bolju budućnost. Presretan sam što je Ilijaš danas mali regionalni centar kada je  u pitanju dodjela ovih stipendija. Važno je da imamo ovakve susrete, da razvijamo komunikaciju, da učenici i studenti međusobno razmjenjuju iskustva, jer su nam te veze danas itekako potrebne. Bitno je da se povezujemo i da te veze počivaju na ključnim motivima. Ilijaš je imao teške posljedice rata. Naime, veliki broj porodica ostao je bez onih ljudi koji su obezbjeđivali egzistenciju u tim porodicama, zbog toga je ovaj materijalni aspet jako bitan. Mnogo naših učenika i studenata nosioci su najviših priznanja i u školama i na Univerzitetu u Sarajevu, ali i na međunarodnim takmičenjima. Ilijaš polahko postaje grad mladosti, a znanje je osnovi preduslov građenja bolje budućnosti“, poručio je načelnik Fazlić.

Osim stipendiranja učenika i studenata, fond pomaže i druge projekte, a značajnu podršku pružio je i JU OŠ „Srednje“. Dirktorica OŠ „Srednje“, Dženita Čehajić – Kulo obratila se kratko prisutnima, te iskoristila priliku da zahvali HF Atlanta na čelu sa predsjednikom Fadilom Cvrkom na nesebičnoj podršci koju pružaju.

„Obzirom da radim i djelujem u OŠ „Srednje“, jednako dijelim sreću i emocije s roditeljima kada imaju hairli dijete. Koristim priliku da se zahvalim HF Atlanta na čelu sa gospodinom Fadilom Crkom za sve ove godine nesebične podrške koju nam pružaju. Kroz stipendije koje učenici primaju preko ovog fonda, potpomognuto je poboljšanje životnog standarda učenika, studenata, ali i zajednica iz kojih dolaze. Ovakvi i slični projekti su značajan faktor u razvoju i očuvanju dugoročnog odnosa sa našom dijasporom. Vjerujem da je pomoć dijaspore u bilo kojem obliku od veliko značaja za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a posebno značajna za našu djecu, roditelje i zajednicu. Na taj način stvaramo posebnu povezanost i dajemo doprinos stvaranju onih najvrijednijih životnih osobina“, kazala je direktorica škole Čehajić -Kulo.

Također rad i djelovanje fonda pozdravili su Ferid ef. Ganić, Mehrudin ef. Genjga i Ibrica ef. Kurtović.

O tome koliko je stipendija značila u toku školovanja, govorila je Merhanisa Delić iz Žepča, višegodišnja dobitnica stipendija koje je ove godine diplomirala na Šumarskom fakultetu i stekla zvanje bachelor Hortikulture i pejzažne arhitekture.

Humanitarni fond Atlanta osnovan je 2010. godine i broji oko 700 članova iz 23 države Sjeverne Amerike koji aktivno učestvuju u brojnim humanitarnim projektima u Bosni i Hercegovini, a u okviru tih projekata naročito ulažu u obrazovanje kroz stipendiranje učenika i studenata.

Općina Ilijaš je u suradnji sa BZK “Preporod” pripremila poklone – po jednu knjigu iz edicije Bosnjačka književnost u 100 knjiga za sve stipendiste koji su danas prisustvovali ovoj svečanosti.

Nakon svečane podjele, druženje je nastavljeno uz ručak koji su članovi fonda obezbijedili za sve prisutne.

 

Povezane objave

Back to top button