ILIJAŠ

Ilijaš i okolina kriju prirodna, historijska i kulturna blaga i mjesta koja morate posjetiti

Ilijaš, iako mali grad, sadrži mnogo atraktivnih mjesta i znamenitosti za koje građani možda nisu još uvijek čuli, niti imali priliku posjetiti, a trebali bi.  Bijambarske pećine, etno sela, nekropola stećaka, samo su neka od mjesta u Ilijašu i okolini koja imaju puno toga ponuditi posjetiteljima. Ovaj put predlažemo samo nekoliko ilijaških i okolnih bisera prirode, kulture i historije.

Bijambarske pećine

Na području općine Ilijaš, prema Olovu, izdvaja se poseban šumski put koji vodi do predivnih prirodnih pećina. Bijambare već dugi niz godina bilježe mnogo posjeta, naročito tokom ljetnih dana. Priroda, staze za šetnju i biciklizam, potok Bradić čine ovo mjesto savršenim za odmor. Na samom ulazu u Bijambare, proteže se staza za šetnju i biciklizam. U blizini je i dječije igralište na kojem djeca mogu uživati. A najvažniji dio, ujedno i posljedni su pećine do kojih se dolazi kroz staze, te nekoliko stepenica. Pećine odišu svježim planinskim zrakom kao i posebnom energijom.

Etno selo „Begovo“

U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko upečatljivih etno sela i svako od njih ima nešto posebno. Etno selo „Begovo“ jedino je etno selo koje sadrži džamiju i sahat-kulu. Begovo selo udaljeno je od Ilijaša 35 kilometara. Izgradila ga je porodica Nikšić s ciljem da posjetiocima ponudi nešto drugačije.

Kenan Nikšić, član porodice i generalni direktor etno sela, istakao je šta nude i koliko su posvećeni svojim gostima.

– Imamo izuzetnu čast da gostima pokažemo nešto posebno i samu čaroliju ovog prostora. Ono što mi nudimo jeste tradicionalna kuhinja, ahitektura i kultura. Trudimo se da se naši gosti osjećaju kao kod kuće, uz domaću uslugu. Naše etno-selo raspolaže i sa sobama za konak, kojih ima tek nekoliko. Sobe su namijenjene za goste koji žele tu ostati na duži period – istakao je Nikšić.

Etno selo iz godine u godinu broji sve više posjetilaca, a ove godine broj gostiju i na noćenju i na dnevnoj posjeti se povećao, dodaje Nikšić.

Stari grad Dubrovnik

Historijsko mjesto u blizini Ilijaša, čini Stari grad Dubrovnik. Grad se nalazi u zabačenom i zapuštenom kraju nadomak Misoče. O ovom mjestu već godinama se pričaju broje legende, a jedna od njih kaže da je dobio ime po srednjovjekovnim trgovcima Dubrovnika. Oko grada nalazi se šuma i zelenilo. Vrlo je malo posjećen kako zbog pristupa, tako i zbog toga jer je jako malo građana čulo za ovo predivno historijsko mjesto. U blizini grada nalazi se nekropola stećaka Kopošići.

Farma „Hukić“

U Ljubinićima, nalazi se farma „Hukić“ koja je tek nedavno otvorila vrata ljubiteljima životinja. Na farmi se nalazi preko 20 vrsta životinja, ovce, koze, razne vrste konja (brdsko-bosanski, konji za jahanje, poni za djecu). Od peradi na farmi se nalaze tuke, guske, ćurke, labud, paun, ukrasne i domaće kokoši, više vrsta patki. Također, posjetitelji mogu vidjeti i jelene, egzotične ptice, američkog noja Nandua, australijskog Emua, i afričkog noja koji je najveća ptica na svijetu. Farma je otvorena za posjetitelje svaki dan od 9:00 -21:00 sat uz simboličnu cijenu ulaza od 2,00 KM.

Rijeka Orlja

U Olovu kod sela Klinčići nalazi se rijeka Orlja. U blizini rijeke nalazi se nekropola stećaka i stara kamena ćuprija koja upotpunjuje rijeku i njenu ljepotu. Ova planinska rijeka izvire iz pećine u podnožju Zvijezde. U rijeci i oko nje primjetiti ćete mnoge morske životinje, kao i insekte i gljive. Danas se okoliš rijeke održava kako bi ostala što ljepša i što pristupačnija posjetiteljima.

Piše: Nerma Fazlić

Povezane objave

Back to top button