Ilijaš pokazao solidarnost: Na „Veče solidarnosti“ građani donirali 1.250 KM za osobe koje su u potrebi

Da ljudi mogu pokazati solidarnost biti humani i oslonac osobama kojima je to potrebno pokazuje i događaj „Veče solidarnosti“koji je sinoć bio u kino sali Kulturno – sportskog centra Ilijaš gdje su građani donirali 1.250 KM. „Veče solidarnosti“ je projekat u okviru kampanje društvene solidarnosti i brige za starije osobe „Da starost bude radost“ koju realiziraju  Udruga “Srce za bližnje” i Omladinska organizacija “Carpe diem – Iskoristi dan”. Kampanja je osmišljena sa željom da se brinemo o starijim osobama koje se nalaze u socijalnoj i materijalnoj potrebi, koji su bolesni, osamljeni i bez ikoga za podršku. Cilj je angažovanje zajednice i kampanja pripada svima koji žele da starost bude jednako lijep i harmoničan period života kao i mladost.

Program je otvorio harmonikaš Azmir Halilović, nakon njega prisutnima se obratio Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Općine Ilijaš. Zahvalio se svima koji su došli, te time iskazali svoju solidarnost. Spahić je istakao da Općina Ilijaš broj 3.700 penzionera i da većina njih živi od minimalne penzije, te svaki vid podrške je njima od velikog značaja.

Izvršna direktorica Udruge „Srce za bližnje“ Magdalena Schildknecht  koja je prije 22. godine došla u BiH kako voli i sama kazati u mirovnu misiju. Do 2017.godine bila je usmjerena direktno na razvoj i pružanje podrške mladima u Udruženju za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, a od tada je usmjerena i na generaciju treće životne dobi u kojoj i sama pripada, te načine kako njima može pružiti podršku.

„Projekat se zove „Promoviranje praktične solidarnosti sa starijim ljudima u potrebi“. Cilj projekta jeste da na jednoj strani volontiranjem i na drugoj strani materijalnom podrškom podržavamo starije ljude u potrebi. Projekat ima dvije grane, jedan grana se odvija u Ilijašu, i to je dio Međugeneracijske solidarnosti i u Sarajevu imamo odrasle volontere i volonterke koji pomažu nekome u svom komšiluku. Naš zadatak jeste da stalno tragamo za ljudima kojima je pomoć potrebna i pravimo prilično detaljnu analizu da utvrdimo da li su oni za projekat. Zadovoljna sam realizacijom projekta“ rekla je Schildknecht.

Predsjednica Omladinske organizacije „Iskoristi dan – Carpe Diem“ Elma Glamoč kazala je da je „Veče solidarnosti“ jedan od prvih događaja kampanje društvene solidarnosti i brige za starije osobe „Da starost bude radost“, a cilj kampanje jeste kako Glamoč ističe da se širi društvena solidarnost i da pomažemo starijim osobama u potrebi.

„Imamo 30 volontera koji su spremni odvojiti dio svog vremena i posvetiti se starijim ljudima koji su u potrebi. Nadamo se da ćemo kroz ove događaje uspjeti prikupiti finansijska sredstva za obezbijeđivanje potreba naših trenutnih korisnika. Situacije je takva da je sve više starih osoba koje su u potrebi i koji su usamljeni. Bitno nam je da širimo priču i ideju društvene solidarnosti, jer je to zaista nešto to je potrebno današnjem društvu. Sve više osoba ostaje bez porodične solidarnosti i društvene solidarnosti je nešto na šta oni mogu da se oslone“ poručila je Glamoč.

Volonterka Melisa Polovina koja je već četiri godine u Omladinskoj organizaciji „Iskoristi dan – Carpe Diem“ ističe da je za nju ovaj projekat izazovan i da nanu koju ona posjećuje je osoba sa puno ljubavi.

Nana koju ja posjećujem je jedna od najboljih osoba koje sam ja ikada upoznala. Žena koja je zahvalna na sitnicama i koja živi od 83 KM primanja. Toliko topline i ljubavi u njenom domu ima da je to nevjerovantno. Nanu posjećujemo minimalno dva puta u mjesecu, to su nekada usputne kahve koje se oduže na dva sata razgovora.Ako trebam za nju nešto da uradim, pitam je da li trebam nešto da ti kupim ili platim račune, lijekove i ostale stvari. Također, tu je i pomoć  oko kućanskih poslova“ kazala je Melisa.

Prisutni su uživali u nekoliko tačaka KUD-a Ilijaš, u razgovoru gdje su se obratili Ejub ef. Velić, župnik Ilija Marković i paroh Božidar Tanović, izvedbama Adne Gurda i Iman Bašić. Nakon završetka programa posjetioci su imali priliku pogledati radove volontera koji su naparavili makete, tačnije pokazati kroz makete što je to korisnicima potrebno.

FOTO: Kenan Hasić

Prethodni članakProgram obilježavanja 23.maja-Dana kakanjskih dobrovoljaca „Breza i Misoča 92“
Naredni članakNK Ilijaš u subotu 21.05.2022. igra odlučujuću utakmicu za prelazak u Drugu ligu Federacije BiH – Centar