Islamska zajednica organizuje prikupljanje pomoći za nastradale u zemljotresu u Turskoj

Elazig, Turska - 25. januar 2020:Prema najnovijim informacijama, 21 osoba je poginula, a 1.030 je povrijeđena u zemljotresu jačine 6,8 stepeni po Richteru koji je u petak pogodio istočni turski grad Elazig ( Anıl Bağrık - Anadolu Agency )

Razorni zemljotres koji je pogodio Republiku Tursku prije nekoliko dana, uz stradanje stanovništva i velike materijalne štete, unio je zebnju i strah od mogućnosti ponavaljanja sličnih elementarnih nepogoda i katastrofa.

– Ovih dana iskazujemo naše dužno saosjećanje spram svih stradalih u ovom zemljotresu, a naročito izražavamo duboko saosjećanje prema porodicama žrtava i teško ozlijeđenih. U trenucima životnih patnji i iskušenja, oslanjamo se na neizmjernu Božiju moć i pomoć. On, Milostivi Gospodar, na strani je strpljivih i onih koji sa predanošću prihvataju udarce sudbine, poručili su danas iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta.

Na osnovu zaključka Rijaseta Islamske zajednice, u petak, 31. januara 2020. godine, nakon klanjanja džuma-namaza, u svim džamijama u domovini i dijaspori biće organizovana sergija za pomoć nastradalim u zemljotresu u Turskoj.

– Neka nam Poslanikovo obećanje „da Allah, dž.š., pomaže Svome robu sve dok on pomaže svome bratu“ bude podsticaj da ne zaboravimo našu obavezu prema ljudima u nevolji i životnim kušnjama, stoji na kraju obavijesti.

Prethodni članakPrve penzije iz budžeta bit će isplaćene 5. februara
Naredni članakUkinuta epizoda „Pripravnost“ u svim zonama osim u Ilijašu