ILIJAŠKULTURA

Izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti” upriličena u Ilijašu

Izložbu “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti”  u organizaciji Općine Ilijaš, Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” BiH, Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Ilijaš, JU KSC i Radio Ilijaš i Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu večeras je u Biznis centru otvorio načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Autori izložbe su prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dr. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Adis Duraković, predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš zahvalio se građanima na posjeti kao i pokroviteljima i suorganizatorima izložbe.

-Želim da se zahvalim profesoru Sanjinu Kodriću, predsjedniku BZK Preporod BiH koji je omogućio da realiziramo ovu izložbu u Biznis centru u Ilijašu, kao i pokrovitelju Općini Ilijaš. Ovo je jedna od brojnih aktivnosti koju će BZK Preporod realizirati u toku ove godine. Izložbu o povijesti bosanskog pisma i pismenosti zaista vrijedi pogledati i građani, posebno učenici imat će priliku od eminentnih jezičkih stručnjaka večeras saznati nove informacije o ovoj važnoj temi.  Preporod Ilijaš nastavit će ove godine sa realizacijom projekata, koje ćemo prezentovati građanima u Ilijašu.

Zenaida Karavdić, magistrica i viša stručna saradnica u Institutu za jezik Univerziteta u Sarajevu, istaknula je važnost izložbe jer pokazuje bogatstvo bosanskog jezika i pisma kroz historiju.

-Izložba je važna zato što pokazuje historiju bosanskog jezika kroz pismo jer malo je jezika i tradicija koje se mogu pohvaliti tolikim bogatstvom pisama, a to su bosančica, glagoljica prije nje, arebica i savremena ćirilica i latinica. To je jedan novi pogled na historiju bosanskog jezika i izložba predstavlja najznačajnije dokumente koji su pisani na nekim od ovih pisama. Izložba je već bila u mnogim gradovima, cilj je da je svi vide, već je upriličena u inostranstvu, a planirano je njeno održavanje i širom Evrope, kazala je Karavdić.

Direktor JU KSC i Radio Ilijaš Nermin Hodžić naglasio je zadovoljstvo organiziranja jednog ovakvog kulturnog sadržaja u našem gradu, kao i važnost izložbe za ukupnu kulturnu historiju.

Posebno je izložba važna za poznavanje historije bosanskog jezika u vremenima kada se govori o njegovoj nedostatnoj afirmaciji i priznatosti, ne samo u nekim dijelovima naše zemlje nego i kod nekih svjetskih lingvista. Ova izložba na jedan studiozan, znanstveno utemeljen i vizuelno prijemčiv način daje jednu skicu za pregled historije bosanske pismenosti, odnosno bosanskog jezika kroz pisma kojima je taj jezik primao svoju grafološku formu u različitim historijskim epohama naše zemlje. Stoga smo izuzetno sretni da građani Ilijaša, a posebno ilijaška mladost imaju priliku upoznati se na ovaj način sa historijom bosanskog jezika i bosanske pismenosti, rekao je Hodžić.

Izložba će u Ilijašu biti otvorena sljedećih sedam dana.

Povezane objave

Back to top button