Jerej Božidar Tanović: Vaskrs je praznik ljubavi i simbol da budemo bolji ljudi

Vaskrs je najveći praznik pravoslavnih vjernika, jer suština učenja ove vjere označava uskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih, kao pobjedu vjere i života nad smrću. Hrišćani širom svijeta koji poštuju julijanski kalendar slave Vaskrs, praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću.

Božidar Tanović, jerej Pravoslavne crkve u Ilijašu, naglasio je da je ovo najznačajniji praznik u hrščanskom svijetu i inače u životu čovjeka. On daje jednu novu nadu i novi smisao života.

„To je dan kada je Gospod Isus Hrisos pobijedio smrt i vaskrsnuo iz mrtvih. Ovaj dan proslavljamo molitvom ispunjenu blagodati Duha Svetoga ozareni ljubavlju jednim prema drugima i sa željom da se usavršavamo u našim vrlinama, a vrline podrazumijevaju dobrotu i ljubav među drugima, ljubav prema Gospodu Bogu i da se usavršavamo u svakom smislu“ kazao je jerej Tanović.

Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, pravoslavni vjernici najprije počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje sa Bogom.

Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Jaje je simbol rađanja života, pile prokljuje ljusku i izlazi, kao što je Hristos ustao iz mračnog groba i uznio se na nebo.

Jerej Božidar Tanović uputio je čestitku povodom Vaskrsa:„Svim vjernicima želim da poručim da su ovo dani u kojima trebamo da razmišljamo upravo o svom odnosu prema drugima, o svom odnosu prema Bogu i sa Bogom. Ono što jeste poruka i smisao svakog praznika jeste da budemo što bolji ljudi, da obraćamo pažnju više na druge, da pomažemo onima kojima je pomoć potrebna i da nesebično dajemo ljubav svakome. Pružajući ljubav dobijamo novu energiju i novi elan za život.“

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa “Hristos vaskrse”, uz otpozdrav “Vaistinu vaskrse”.

Prethodni članakDanas je Vaskrs, dan Hristovog vaskrsenja
Naredni članakNogometaši Ilijaša prvaci Grupe A lige Kantona Sarajevo