Kamp mekteba Stari Ilijaš: Usvajanje novih vještina i islamske vrijednosti u praksi

U periodu od 25 do 27 jula održan je Ljetni kamp za polaznike mektepske nastave 7., 8. i 9. razreda džemata Stari Ilijaš (MIZ Sarajevo).

Kamp je zamišljen kao oblik druženja u prirodi i edukacije, te sticanja vještina. Lokacija kampa je Rakova Noga. Učesnici kampa ističu kako posebnu zahvalnosti duguju džematu Rakove noge i njihovom džematskom odboru, kao i džematlijama džemata Stari Ilijaš i džematskom odboru, Mehmedu Poračaninu, Hasibu Mušinbegoviću, Huseinu Šabiću.

– Kamp ima za cilj druženje uz edukaciju i stjecanje različitih vještina kod naše djece. Planiramo da kamp preraste u tradiciju, odnosno da svakog ljeta okupljamo našu djecu na ovaj način. Djeca i svi mi smo uživali. Još sabiremo utiske, ali osjeti se ispunjenost pozitivnom energijom. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da realizujemo kamp, a posebno djeci i roditeljima na ukazanom povjerenju – kazao je za Preporod.info imam džemata Stari Ilijaš Amel-ef. Muminović koji nas je detaljno upoznao sa aktivnostima u okviru ovog kampa na dnevnom nivou.

Prvi dan kampa

Učesnici kampa su pripremili šatore u kojima će boraviti, te obišli pećinu i izvor Sirovinskog potoka.Tu su nasuli izvorske vode te brali čajeve, te učili o drveću i biljkama sa kojima su se susretali.

Vodič prvog dana kampa je bio Mehmed Poračanin, a dnevne  aktivnosti su završene igranjem nogometa, večerom te planinskim čajem uz logorsku vatru.

Drugi dan kampa

Drugi dan kampa započeo je sabah-namazom i učenjem sure Jasin. Ovog dana upriličene su i dvije radionice; radionica iz oblasti sportskog streljaštva vazdušnom puškom čiji je voditelj bio gospodin Hasib Mušinbegović te radionica o orijentaciji u prirodi i alpinizmu koju je vodio gospodin Husein Šabić.

Obje radionice pored teoretskog predavanja imale su i praktični dio gdje su se učenici mogli na direktniji način upoznati sa pomenutim oblastima. Nakon radionice u streljaštvu, održano je i takmičenje sa posebnim sjećanjem na dva heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Envera Šehovića i Hašima Spahića. Svi polaznici su pokazali izuzetnu spremnost rukovanja vazdušnom puškom i imali su jako dobre rezultate.

Prvo mjesto je zauzeo Edin Kadrić drugo Amel Handžić, a treće mjesto Džejlana Muminović.

Treći dan

Treći dan kampa započeo je, također, sabah-namazom i učenjem sure Jasin. Ovaj dan je protekao u obilasku sela Bjelasovići i mekteba u ovom selu te dabrove brane.

Nakon pakiranja stvari i čišćenja džamije i džamijskog harema Rakove noge, učesnici kampa su se vratili svojim kućama. Kao uspomenu sa ovog kampa džemat Rakove noge polaznicima je uručio po jedan primjerak mushafa sa posvetom.

Imami na kampu

U toku kampa u džamiji su se klanjali svi namazi. Imami i mujezini na ovim namazima su bili naši mektepski polaznici koji su na ovaj način pokazali da znanje stečeno u mektebu je živo.

– Njihovim vrlo lijepim glasovima ali i pravilnim učenjem možemo biti ponosni, a vjerujemo da su zidovi ove džamije upili i da će dugo pamtiti ove namaze. Nadamo se da će ovaj kamp postati tradicija našeg mekteba, a znamo da bi džematlije Rakove noge bile počašćene da ugoste i mnoge druge mektebe, musafire. Mi vam ih od srca preporučujemo kao najbolje domaćine – poručio je Amel-ef. Muminović.

(Preporod.info)

Prethodni članakŽenska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine: Ilijaš domaćin bazičnih priprema za kvalifikacije na Evropsko prvenstvo
Naredni članakKompanija Belamionix: Svečano otvoren novi hipermarket u Podlugovima