BIHILIJAŠSVIJETVIJESTI

Katolici danas proslavljaju Uskrs, najveći kršćanski praznik

Uskrs je najveći i najvažniji kršćanski praznik, kojim se slavi jedna od centralnih dogmi vjere, Isusovo uskrsnuće. Na području svih župa u BiH vjernici danas slave ovaj praznik uz želju da im donese životnu radost i spremnost za suočavanje se sa svim izazovima svagdašnjice. U Sarajevu je svečanu misu u Katedrali Srca Isusova predvodio nadbiskup Vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

Kardinal Puljić je u svome obraćanju vjernicima rekao da je Uskrs temelj kršćanske vjere, ali i ljudske nade. Posebno je govorio o značaju žene i potrebi da se vrati njeno dostojanstvo.

“Prve vjesnice uskrslog Krista bile su žene. Nije to slučajno samo u tom trenutku, kroz svu povijest žene su imale najvažnije uloge u formaciji vjere kod djece – one to prenose srcem. Društvo pada, jer ne raste dostojanstvo žena. Hrabre majke i žene, vjerovjesnice Evanđelja – odgajajte srcima. Ne zaboravite svoju ulogu. Mijenjate ovo društvo svojom plemenitošću”, rekao je Puljić.

Uskrs uvijek pada u nedjelju, ali traje duže, jer pripreme i obilježavanje Uskrsa počinju još u četvrtak uvečer večernjom misom. Pripreme za Uskrs i u zapadnom i u istočnom kršćanstvu počinju korizmom. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica (Velika sedmica), koja uključuje Veliki četvrtak, petak i subotu prije uskršnje nedelje, što čini sveto trodnevlje.

Prema kršćanskom vjerovanju Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

Na Veliki četvrtak nema dnevnih misa, nego jedna večernja misa. Ta večernja misa u četvrtak vuče korijenje još od jevrejskog načina računanja praznika, kod kojih su se veliki praznici počinjali slaviti večer ranije. Potom slijedi Veliki petak, a onda Velika subota koja prolazi u šutnji crkve, da bi uvečer uslijedilo Uskršnje bdijenje.

Simbol Uskrsa je jaje, koje predstavlja rađanje.

Povezane objave

Back to top button