KOLUMNEVIJESTI

Knjiga sedmice: Bekim Sejranović „Dnevnik jednog nomada“

“Dnevnik jednog nomada” istovremeno je putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj toliko i lijepoj. Od godine 2011. do 2016., od Ljubljane, preko Osla do Zagreba i Brčkog, te dnevničke zapise o jednoj ljubavnoj priči i njenoj propasti; o ocu koji gotovo svakog mjeseca putuje iz Osla u Ljubljanu da vidi mlađu kćer, jer se boji da će ga zaboraviti, i o starijoj kćeri u Oslu koja očuha zove tatom, a njega po imenu; o književniku koji istodobno sudjeluje u hrvatskoj, bosanskoj i norveškoj književnosti…

Razapet između Skandinavije i Balkana, Bekim Sejranović ispisuje stranice o dva svijeta, i o sebi u njima i izvan njih, koje su jednako potresne, uznemirujuće i duhovite kao i najbolje stranice njegovih romana. Samo ovdje nema glavnog junaka da se iza njega bar malo skrije, tu su samo Bekim i njegovi demoni.

Bekim Sejranović rođen je u 1972. godine u Brčkom gdje je završio sedam razreda osnovne škole. Od 1985. godine pohađa srednju pomorskoj školu u Rijeci, smjer nautika. Nakon položene mature studira jednu godinu na Pomorskom Fakultetu u Rijeci, ali odustaje od sna da postane pomorac, te počine studirati kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Preminuo je jučer u 48. godini života nakon kratke i teške bolesti.

1993. godine seli se u Oslo (Norveška), gdje nastavlja studirati i 1999. godine na tamošnjem Historijskom-filozofskom fakultetu obranio je magisterij iz područja hrvatske književosti. Od 2001. do 2006. godine radi kao lektor na spomenutom fakultetu i predaje južnoslavenske književnosti, jezike i prevođenje.

Autor je knjige kratkih priča “Fasung”, kao i romana “Nigdje, niotkuda”, “Ljepši kraj”, “Sandale”, “Tvoj sin Huckleberry Finn” i dnevničkih zapisa “Dnevnik jednog nomada”. Romani i kratke priče prevedene su mu  na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenski, makedonski, njemački, češki, talijanski i poljski.

Pored djela Sejranovića i mnogih drugih, Gradska biblioteka Ilijaš je dobila i nove popularne naslove, stoga posjetite biblioteku  i uvjerite se sami u mnoštvo poznatih naslova iz književnosti.

Knjigu preporučila: Jasmina Masnopita-Gradska biblioteka Ilijaš

Povezane objave

Back to top button