BIHVIJESTI

Kompanija Medimpex će za Federaciju BiH nabaviti 500.000 ruskih vakcina, prve doze za tri dana

Na sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja je održana sinoć, odlučeno je da će kompanija Medimpex nabaviti 500.000 “Sputnik V” vakcina.

Nakon dužeg zasjedanja Ad hoc tijela za nabavku vakcina u Federaciji BiH i kraćeg zasjedanja Vlade FBiH odlučeno je da se u ovom trenutku ide u nabavku vakcine sa firmom Medimpex, a da u narednom periodu budu uključene i druge veledrogerije koje jučer nisu uspjele dostaviti kompletnu dokumentaciju.

Vlada FBiH je naložila Zavodu za javno zdravstvo da s Medimpexom iz Vogošće već danas potpišu ugovor, a Medimpex ima rok od tri radna dana da dostavi 100.000 vakcina “Sputnik V”. Ukoliko ovaj ugovor bude potpisan danas, vakcine bi u Federaciji BiH trebalo da budu najkasnije do ponedjeljka.

Ugovor sa ovom firmom obuhvata ukupno 500.000 vakcina koje bi trebalo da dostave u narednom periodu. Banka preko koje bi trebalo da idu akreditivi je vjerovatno Sparkasse. Nakon prvih doza od 100.000 komada, ukoliko ugovor bude potpisani, preostale doze bi trebalo da pristižu u naredne dvije do tri sedmice.

Cijena koju je ponudila ova kompanija je 14,31 euro po dozi, a cijena skladištenja i distribucije do kantonalnih zavoda za javno zdravstvo je 0,25KM po dozi.

Na stolu je bilo i moguće odlaganje odluke o sklapanju ugovora do petka, no u ovom momentu hitnosti to nije bila najbolja opcija. Ad hoc tim je na današnjoj sjednici obavio pregovore putem videolinka sa kompanijama koje su naknadno dostavile informativne ponude za nabavku, a to su Medimpex, CEE-MED iz Hadžića i Bosnalijekom.

izvor: klix.ba

Povezane objave

Back to top button