VIJESTI

KS – Stipendije talentiranim učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović potpisala je danas ugovore o dodjeli stipendija talentovanim/nadarenim učenicima koji su u svom dosadašnjem školovanju pokazali posebne talente i ostvarili značajne rezultate na kantonalnim, federalnim i međunarodnim takmičenjima, kao i ugovore o stipendiranju učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Ministarstvo će učenicima prvih razreda, koji su u svom dosadašnjem školovanju pokazali posebne talente i ostvarili značajne rezultate na spomenutim takmičenjima, dodijeliti devet stipendija u iznosu od 2.500 KM, te 320 stipendija u iznosu od 1.000 KM učenicima prvog, drugog i trećeg razreda srednjih stručnih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

– Ovo je dio sistemske brige za najtalentovaniju djecu u Kantonu Sarajevo koja su već u osnovnoj školi ostvarivala zapažene rezultate na takmičenjima u znanju. Njih je devet ukupno u prvom razredu srednjih škola koji će primiti stipendiju u godišnjem iznosu od 2.500 KM. Mi nastavljamo pratiti uspjehe naših učenika, pa smo jučer organizirali dodjelu nagrada učenicima koji su ostvarivali rezultate na višim nivoima takmičenja. Oni imaju stipendije u prvom razredu, a učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda za sve plasmane, odnosno rezultate koje postignu na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima – naglasila je ministrica Hota-Muminović.

Kada je riječ o stipendiranju učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja, istakla je da se radi o prepoznatim zanimanjima koja su neophodna na tržištu rada.

– Ovo je druga godina za redom da stipendiramo sva tri razreda učenika u srednjim stručnim školama Kantona Sarajevo koje obrazuju učenike za deficitarna zanimanja, a budžetska stavka za te stipendije je ove godine znatno uvećana. Mi na ovaj način privlačimo izvrsnu djecu da se školuju za zanimanja potrebna tržištu, oni će biti naši budući majstori, vješti radnici koji će donijeti novu vrijednost našem društvu. Jer, svi znamo koliko je teško naći kvalitetne radnike, kao i da poslodavci stalno o tome govore – naglasila je ministrica Hota-Muminović.

Današnjoj svečanosti prisustvovala je i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić koja je čestitala učenicima, te poručila kako je Vlada Kantona Sarajevo uz njih.

– Ova Vlada je odana izvrsnosti, prati savremene trendove i opredijeljena je da stalno uvećava novčana sredstva za nadarene mlade ljude, kao i perspektivne oblasti obrazovanja – istakla je ministrica Nikolić.

Nadarenim učenicima koji će nastaviti obrazovanje na Univerzitetu u Sarajevu poručila je, između ostalog, da će putem ove ustanove imati mogućnost saradnje sa najprestižnijim univerzitetima u Evropi i svijetu, kao i za sticanja znanja putem raznovrsnih programa koje finansira EU.

– Tu smo da vas podržimo i budemo na raspolaganju u svakom momentu – poručila je, tom prilikom, ministrica Nikolić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Povezane objave

Back to top button