Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina obilježava se svake godine 18. aprila, a ovogodišnja tema je “Kompleksne prošlosti: različite budućnosti”.

-Očuvanje kulturne baštine zahtijeva kritičko ispitivanje prošlosti, onoliko koliko njena praksa zahtijeva osiguravanje budućnosti. Rasprave o propuštanju i brisanju određenih narativa te privilegiranju određenih priča nad drugima, posljednjih godina ponovno su aktuelne.

Obraćanje osporenoj historiji stoga uključuje složene razgovore, izbjegavajući pristrane poglede i interpretacije prošlosti. Konvencija o svjetskoj baštini (1972) navodi da ‘pogoršanje ili nestanak bilo kojeg predmeta kulturne ili prirodne baštine predstavlja štetno osiromašenje baštine svih naroda svijeta’ – međutim neravnoteže u prepoznavanju, tumačenju i na kraju, očuvanju različitih kulturnih manifestacija i dalje postoje, navode iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Ovogodišnjom temom predlaže se promoviranje novih diskursa, različitih i nijansiranih pristupa postojećim historijskim narativima, s ciljem podržavanja inkluzivnih i različitih gledišta.

-Otkrivanje i generiranje sveobuhvatnijih narativa može uključiti širok spektar pitanja; od uništenih i srušenih spomenika do očuvanja autohtonih područja kulturnih krajolika i mjesta predaka značajnih za određene zajednice. Danas mnogi spomenici i lokaliteti imaju svoju višeslojnu historiju i važnost koja zahtijeva inkluzivne pristupe, ističu iz Komisije.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH podsjeća na značaj očuvanja raznolikosti kulturnog naslijeđa u BiH, u kojoj je svaki period doprinio cjelokupnoj slici bh. arhitekture i razvoju kulturne raznovrsnosti i specifičnog arhitektonskog izraza u zemlji.

U proteklih 15 godina, Komisija je uz pomoć Posebnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa i Ambasadi SAD-a u BiH implementirala projekte u ukupnom iznosu od preko dva miliona konvertibilnih maraka na područjima Mostara, Sarajeva, Stoca, Jajca, Rogatice, Foče, Banje Luke i Bihaća.

Neki od realiziranih projekata rekonstrukcije su “Sakralno naslijeđe Blagaja – restauracija srpske pravoslavne crkve Sv. Vasilija Ostroškog i katoličke crkve Presvetog Trojstva”, “Zaštita fragmenata Aladža džamije u Foči”, “Konzervacija i restauracija ulazne kapije i starih nadgrobnika na Jevrejskom groblju u Sarajevu” i dr.

Share.

Comments are closed.