Povodom završetka arheoloških, rastauratorskih i konzervatorskih  radova  na kompleksu Starobosanskog grada Dubrovnika (istočna kula i južni perimetralni zid) u subotu 19. septembra 2020. godine upriličena je zložba postera i artefakata koji govore o veličini, ulozi i značaju Starobosanskog grada Dubrovnika i nekropole Kopošići za historiju Srednjevjekovne Bosanske države.

Bosanskom starom gradu Dubrovniku u pohode je došao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Nije bio jedini koji se u subotu, na manifestaciji održanoj u blizini ovog nacionalnog spomenika BiH, divio ostacima grada, koji nesumnjivo svjedoče o vezama stare Bosne i Dubrovačke Republike, i koji se obnavljaju.Svjedoče i o značaju koji je cijeli taj kraj nekada imao.

Bilo je to, zapravo, nešto zakašnjelo obilježavanje Međunarodnog dana spomenika, ali i prilika da lokalne vlasti u Ilijašu, koje od početka podržavaju ideju obnove ovog grada, koji se nalazi nedaleko od nekropole u Kopošićima, još jednom predoče javnosti koliko je bosanski Dubrovnik velika razvoja šansa.

Za tu općinu, za Sarajevski kanton, kao i za cijelu BiH. Raduje da su se na poziv zaljubljenika u taj Dubrovnik, a koji su i pokrenuli cijelu ovu veliku priču, odazvali i mnogi stručnjaci, i mladi, koji će, uvjereni smo, jednom uživati u blagodatima ovog područja.

Ova aktivnost dio je programa Manifestacije kojom se svake godine obilježava 18. april-Međunarodni dan spomenika, a koji je moguće organizirati s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, kazali su iz Koordinacijskog vijeća udruga koje se bave zaštitom spomenika.  Manifestacija se organizira u saradnji sa Općinom Ilijaš, Icomos BiH, HKD „Napredak“ Ilijaš.

Partneri projekta: Institut za arheologiju FF UNSA, Nova Akropola-Sarajevo, Udruga žena San Ljubina, Omladinska organizacija Carpe diem Ilijaš. Za provođenje mjera zaštite od koronavirusa zadužen je Crveni križ Ilijaš, obavještavaju organizatori.

Došao je, po ko zna koji put, i veliki zaljubljenik bosanskog Dubrovnika Halid Bešlić, i zapjevao, naravno.

Povezani članci: http://radioilijas.ba/dan-srednjovjekovnog-grada-dubrovnika-u-izlozbenom-salonu-collegium-artisticum/

Oslobođenje/Radio Ilijaš

Share.

Comments are closed.