U okviru programa Festivala GRAD održava se sedmica obilježavanja velikog jubileja- 830. godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana. Program je počeo posjetom delegacije Festivala Starom gradu Dubrovniku u Ilijašu gdje su im domaćini bili zavičajni entuzijasti  na čelu sa profesorom Pericom Mijatovićem. Tim povodom u programu Radio Ilijaša o važnosti ilijaškog Dubrovnika,novim i važnim otkrićima na ovom zaštićenom kulturnom spomeniku-otkriću varoši i trgovačkog naselja kao i postojanju rudnika ,  značaju Povelje Kulina bana i planiranom programu obilježavanja govorili su Ibrahim Spahić i Perica Mijatović. U posjeti je bio i kipar Adis Fejzić, Sarajlija koji živi i stvara u Australiji a čija je preokupacija stećak suvremenog umjetničkog izraza, te je bilo riječi o organiziranju kiparske kolonije na Kopošićima. Jedan njegov uradak -stećak postavljen je ispred australskog Parlamenta. Kao što je već poznato na lokalitetu je pronađen brokatni plašt sa zlatovezom koji je pripadao knezu Mirku Radojeviću dvorskom knezu kod kralja Tvrtka i a koji je sada izložen u SEF sali Zemaljskog muzeja u Sarajevu zajedno s najvrijednijim eksponatima koje ima ova institucija.

Bosna i Republika Dubrovnik u svojim odnosima stoljećima su izražavale zajedničke težnje i nosili su sa ponosom povijesne zastave života svojih građana u punoj slobodi, sigurnosti, miru i međusobnom poštovanju i uzajamnoj podršci u razvoju. Praznik koji ove godine obilježavamo neka bude podsticaj svima nama u građenju odnosa kakve je Poveljom uspostavio Kulin ban. Povelja sadrži osnovne principe na kojima počivaju današnja EU i WTO, kazao je, između ostalog, Spahić napomenuvši da je ilijaški Dubrovnik veliki potencijal koji može oživjeti različite historijske događaje i uvrstiti ih u turističku ponudu, naglasio je Spahić za Radio Ilijaš.

Ovom prilikom razgovarano je o organiziranju  Dana Dubrovnika -bosanskog u Skenderiji zakazanog za 06.09.2019. kada se zatvara izložba posvećena Povelji Kulina bana, kazao je za Radio Ilijaš profesor Perica Mijatović i pozvao sve građane Ilijaša da posjete izložbu ali i da daju doprinos njenom organiziranju.

Gostovanje će biti reemitovano sutra  u 10:15 sati u Jutarnjem programu Radio Ilijaša.

Share.

Comments are closed.