Danas se u cijelom svijetu obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada. U velikom broju država radnici će na ulicama, velikim protestima upozoriti na ono čime nisu zadovoljni, šta bi trebalo mijenjati.

Praznik rada obilježava se 1. maja u spomen na čikaško krvoproliće 1886. godine kada su radničke demonstracije ugušene u krvi.

Naime, 1. maja 1886. godine u Čikagu je protestiralo oko 40.000 radnika koji su isticali zahtjeve simbolizirane u tri osmice – osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog uzdizanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je demonstranata uhapšeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće u Čikagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. maja svake godine održavati radnički protesti.

Već od sljedeće, 1890. godine taj datum postaje Međunarodni dan opće solidarnosti radništva, a kao simbol radničkog bunta prihvaćen je crveni karanfil.

Menadžment i uposleni JU KSC i Radio Ilijaš upućuju najiskrenije čestitke svim radnicima, sa željom, prvenstveno, da svi nezaposleni pronađu odgovarajući posao, te da se radnička prava i slobode i dalje razvijaju, unapređuju i poštuju.

Share.

Comments are closed.