BIH

Ministarstvo zdravstva KS poziva starije od 70 godina na vakcinisanje trećom dozom

U skladu sa preporukama Kriznog štaba, koje su usvojene na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstvo zdravstva KS poziva građane starosne dobi iznad 70 godina da prime treću (booster) dozu vakcine protiv koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Svi oni kojima je prošlo više od šest mjeseci od prijema druge doze mRNA vakcine – Moderna, Pfizer ili vektorske vakcine – AstraZeneca mogu primiti booster dozu vakcine ovih proizvođača.

Svi oni koji su primili dvije doze inaktivirane vakcine – Sinopharm i Sinovac mogu primiti treću dozu iste vrste vakcine ili booster mRNA vakcinu – Pfizer ili Modernu u razmaku od tri do šest mjeseci od prijema druge doze.

Osobama koje su imunokompromitirane, prema preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju, preporučuje se davanje treće doze mRNA vakcine najmanje dva mjeseca od prijema druge doze.

Davanje trećih doza bit će omogućeno na punktovima u domovima zdravlja od naredne sedmice, u skladu sa količinom vakcina koje su na raspolaganju u Kantonu Sarajevo.

Resorni ministar Haris Vranić naglasio je da Krizni štab kontinuirano prati i analizira situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa, te donosi i predlaže mjere čija je provedba izuzetno važna u cilju sprečavanja širenja virusa i unapređenja zdravstvene zaštite građana uopšte.

Vlada Kantona Sarajevo je danas naložila javnim ustanovama Dom zdravlja i Zavod za javno zdravstvo KS-a da organizuju tim za vakcinaciju korisnika i zaposlenih u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje starijih osoba trećom dozom vakcina. Ovaj zaključak je donesen na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

U zaključku Vlade je naloženo i da Zavod za javno zdravstvo KS-a organizuje i dostavi treće doze vakcina u sve zdravstvene ustanove za vakcinaciju zdravstvenih radnika koji su drugu dozu primili prije šest mjeseci i više.

Izvor: AA

Povezane objave

Back to top button