ILIJAŠVIJESTI

Mladi Hasan Muratović osvojio prvu nagradu na prestižnom Internacionalnom takmičenju u Puli

Ilijašanin Hasan Muratović je student na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Ovaj mladi harmonikaš niže uspjeh za uspjehom… Na nedavno održanom prestižnom evropskom i svjetskom Internacionalnom takmičenju u Puli, osvojio je prvu nagradu. Jedan je od rijetkih iz Bosne i Hercegovine koji je učestvovao na ovakvom jednom takmičenju.

„Takmičenje je jedno od najprestižnijih, ne samo u Evropi, nego i u cijelom svijetu – po broju kandidata i tradiciji. Samo u mojoj kategoriji je bilo preko 40 kandidata iz 15 zemalja svijeta, nekoliko čak iz daleke Kine. Takmičenje je vrlo značajno i zbog toga što je u samom žiriju nekoliko vrsnih pedagoga u oblasti harmonike i klasične muzike. Zasluge za ovu nagradu najvećim dijelom pripadaju mom mentoru prof. Vladimiru Blagojeviću, kojem se ovom prilikom zahvaljujem. Inače, on je jedan od najprestižnijih koncert majstora na svijetu koji se takmičio i pobjeđivao na raznim svjetskim takmičenjima i svirao na svim kontinentima osim na Antarktiku“, kazao je Muratović.

Prije dvije godine Hasan je na najvećem i najprestežnijem takmičenju na svijetu u oblasti harmonike zauzeo visoko treće mjesto.

„Riječ je o takmičenju pod nazivom Svjetski trofej. Osvojio sam 3. mjesto na svijetu u kategoriji do 18 godina. Prije toga sam na tom istom takmičenju bio u top deset harmonikaša na svijetu. Zatim osvojio sam prvu nagradu i na internacionalnom takmičenju u Moskvi 2021. godine…i brojne druge internacionalne i regionalne nagrade“, dodao je Hasan.

Te podcrtao da je za ovakve uspjehe najbitnije imati volju i istrajnost.

„Smatram da 90% muzičara koji upišu osnovnu muzičku školu u nekoj fazi odustanu, izgube volju, rijetko ko završi akademsko obrazovanje a da pri tome osvaja nagrade kroz sva tri ciklusa obrazovanja. Moj motiv je da postanem jedan od inicijatora klasične muzike na harmonici u BiH, kako kao mentor tako i da raširim kulturu slušanja i vrednovanja ove vrste muzike, koja nažalost kod nas još uvijek ne postoji. Klasična muzika je također zanimljiva i sadržajna a ne samo „naša narodna“, s toga bih pozvao vas ili evo sve zainteresovane da dođu na moju akademiju, u narednih petnaest dana će se održavati jedno od najprestižnijih takmičenja u regionu „Akordeon Art“, poručio je.

Mnogo odricanja i ljubavi je potrebno za ovaj kako i sam Hasan kaže „skup sport“. I dan danas vježba 3-5 sati dnevno. Iako je bio nagrađivan za osvojene rezultate, stalnu stipendiju nema, međutim, ne odustaje. Njegov cilj je postati svjetski prvak u harmonici i držati koncerte širom svijeta, a kao budući profesor pomoći razvoju klasične muzike na području BiH i mladim talentima prenijeti znanje i pomoći da ostvare što bolje rezultate. Privlače ga uslovi školovanja i rada i općenito, sluh koji druge države imaju za umjetnost, ali je i tu odlučan, ne želi napustiti svoju zemlju.

 

 

Povezane objave

Back to top button