Mnoštvo važnih projekata predloženo na Forumu građana u Podlugovima

U prostorijama Osnovne škole “Podlugovi” u petak 01. februara održan je Forum građana.

Ovo je prvi forum kojeg organizuje Jedinica lokalne samouprave, odnosno Općina Ilijaš, koja je partner u projektu “Jačanje uloge MZ u BiH”. Projekat finansira Vlada Švedske i Švicarske a provodi da ga UNDP sa partnerskim općinama i gradovima i određenim ministarstvima.

Facilitator foruma je Almir Špiodić,  koji je ujedno i koordinator MZ Podlugovi na projektu Jačanja uloge mjesne zajednice uBiH

U realizaciju Foruma su se uključili i volonteri sa područja općine Ilijaš i mjesnih zajednica koji su učestvovali na nekim od seminara i radionica koje organizovao UNDP u sklopu projekta

Dosadašnja praksa bila je  da forume organizuju partnerske MZ koje su u okviru projekta “Jačanja ulogr MZ u BiH” . Takvih foruma je organizovano 15 u šest ilijaških mjesnih zajednica.

Ovaj Forum služit će kao osnova za  apliciranje sa najboljim  prijedlogom na Javni poziv koji je već objavljen i traje do 15.02. 2019.godine.

Građani su dali  svoje prijedloge i ideje i na kraju ih bodovali kako bi odredili prioritete koji su najpotrebniji  lokalnoj zajednici.

Najveći broj bodova dobili su sljedeći prijedlozi:

a) nabavka školskog namještaja(klupa i stolica za učionice) za OŠ “Podlugovi”

b)sportski teren u mjesnim zajednicama.

c) ulična rasvjeta Ina-Sovrle-Marići i popravka postojeće rasvjete Polomska i Vratuša

d) prijevoz učenika sa Vratuše

e) zapošljavanje mladih bez radnog iskustva

Svi prijedlozi i izražene potrebe građana nalaze se u zapisniku koji će biti predat nadležnim opcinskim službama kao bi se u narednom periodu mogli realizirati.

Organizatori napominju  da je ovo  bio jedan od najposjećenih foruma koji su održani , prisustvovalo je oko 50 građana od čega je polovina bila žena, što nije bila dosadašnja praksa.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ implementira se od 2015. do 2019. godine od UNDP-a u mjesnim zajednicama 24 lokalne samouprave (općine i gradovi) u BiH, među kojima Općina Ilijaš, također, predstavlja jednu od jedinica lokalne samouprave.

Prethodni članakSvečano otvoren VII Memorijalni turnir “Predrag Ilić Prda”
Naredni članakPobjednik VII Memorijala “Predrag Ilić-Prda” ekipa Crni Labud