Na Božićnom koncertu iz Ilijaša poslane poruke mira i zajedništva

Osmi po redu tradicionalni Božićni koncert u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Ilijaš upriličen je sinoć u kino sali Kulturno – sportskog centra Ilijaš.

Organizatori ovog događaja zahvalili su prijateljima i gostima koji su svojim prisustvom uveličali Božićni koncert. Posebna zahvala za podršku upućena je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću, načelniku općine Ilijaš Akifu Fazliću i Središnjoj upravi HKD „Napredak“.

Kamerni mješoviti hor „Lola“ sa svojim vrsnim solistima i gudačkim kvartetom uljepšali su ovo večer izvođenjem tradicionalnih božićnih pjesama uz dirigentsku palicu Josipa Katavića.

Pored koncerta, upriličeno je i druženje sa Djeda Mrazom, te su podijeljeni paketića za najmlađe i prijatelje iz Udruženja „Budi mi drug“.

Stanko Ivanić, predsjednik HKD „Napredak“ Ilijaš kazao je da su sinoć iz Ilijaša poslane najljepše poruke.

„Meni je drago da je ovo osmi po redu koncert za koji se nadam da će biti uspješan kao i prethodni. Ovu večer uljepšali su Kamerni mješoviti hor „Lola“ iz Sarajeva, gudački kvartet i solisti. Pored koncerta pripremili smo i niz drugih sadržaja za posjetitelje“, kazao je predsjednik Ivanić.

Božićnom koncertu prisustvovao je i općinski načelnik Akif Fazlić.

„Tradicionalno Božićni koncert i ove godine održava se u Ilijašu. Želim čestitati našem HKD „Napredak“ Ilijaš koji je ovu ideju pokrenuo i doveo ovaj koncert na jedan zavidan i umjetnički nivo. Nama Ilijašanima to mnogo znači jer iz Ilijaša želimo da šaljemo civilizacijske poruke. Na ovaj način želimo da te poruke budu poruke mira i zajedništva. Naravno da mi kao Općina Ilijaš podržavamo HKD „Napredak“ Ilijaš, uključujemo sve njihove manifestacije a ova je jedna od važnih. U tom smislu, prije svega želim čestitati Božić svim građanima općine Ilijaš i generalno građanima Bosne i Hercegovine katoličke vjere kao i nadolazeće novogodišnje praznike s nadom da ćemo konačno ući  u jedan period u kojem se možemo nadati da će naša budućnost biti izvjesnija i ljepša“, kazao je općinski načelnik Fazlić.

Nakon prošlogodišnjeg uspješno realizovanog projekta izgradnje maketa ilijaških džamija, HKD „Napredak“ Ilijaš je dao ideju da se naprave makete katoličkih crkava sa područja naše općine. Makete je izradio Almir Pušina.

„Koristim priliku da svojim prijateljima, kolegama i komšijama katolicima zaželim čestit Božić i sretnu predstojeću Novu godinu. Ideju o izradi maketa ilijaških katoličkih crkava sam rado prihvatio i evo nakon dva mjeseca rada imamo tri makete katoličkih crkava, a u narednom periodu očekujemo završetak maketa pravoslavnih crkava na području općine Ilijaš“, kazao je Pušina ovom prilikom.

Župnik župe u Ilijašu Ilija Marković kazao je da je Božić vrijeme u kojem molimo od Boga mir na zemlji i mir ljudima dobre volje.

„Mi vjernici katolici očekujemo veliku radost jer Božić predstavlja rođenje Isusa Krista, sina Božijega. U vremenu u kojem proživljavamo izazove u društvu, posebno nemire koji su prisutni po cijelom svijetu, važno je da vjernici mir osjete kroz molitvu, unutar svoje obitelji a onda i radost Božića. Čovjek koji ima Boga u svom životu hrabro kroči dalje kroz izazove koji ga čekaju“, kazao je župnik Marković.

Blagdanaska atmosfera vladala je i na Trgu Alije Izetbegovića gdje se dijeljenjem čaja i kuhanog vina za građane, te slatkiša za najmlađe unio dašak radosti i veselja.

-Vjernicima koji blagdan Isusovog rođenja iščekuju s ljubavlju, nadom i radošću, želimo čestit Božić i sretnu i uspješnu Novu godinu poručili su iz HKD „Napredak“ Ilijaš.

Općina Ilijaš podržala je organizaciju koncerta sa 3.000,00 KM.

Druženje uz domjenak nastavljeno je u Biznis centru Ilijaš.

 

 

 

Prethodni članakKK “Rašid Buća”: Uspješna završnica 2022. godine sa 15 medalja na Karate prvenstvu KS
Naredni članakZavršen projekat energetske efikasnosti, danas sa radom počinje Sportska dvorana Ilijaš