Na današnji dan srušen Stari most – simbol grada Mostara

Na današnji dan 9. novembra 1993. godine, nakon što je u više navrata pogođen tenkovskim projektilima Hrvatskog vijeća odbrane, srušen je Stari most u Mostaru, jedan od najstarijih u zemlji, koji je stoljećima ranije spajao desnu i lijevu obalu Neretve, taj čin snimljen je kamerama, a snimak je brzo obišao cijeli svijet.

U trenutku rušenja star 427 godina, most je djelo osmanlijskog arhitekte Mimara Hajrudina. Njegovo rušenje često se spominje u kontestu potpunog poraza civilizacije tokom rata u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je svečano otvoren te godinu nakon toga uvršten na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture.

Prepoznatljivi je simbol Mostara i BiH širom svijeta i mjesto održavanja tradicionalnog takmičenja “Skokovi sa Starog mosta”, koje ima dugu historiju od 456 godina te je od 2015. godine i stanica “Red Bull” Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu, što ima i veliki turistički značaj u svijetu za čitavu našu zemlju.

 

Prethodni članakZlatni ljiljani u polufinalu Svjetskog prvenstva u Sarajevu
Naredni članakBBI banka i USAID Turizam nastavljaju saradnju započetu na Sarajevo Business Forumu 2022. godine:Finansijska podrška sektoru turizma