Na Trgu Alije Izetbegovića upriličeno “Veče sevdaha”

U ovogodišnjem bogatom programu Manifestacije „Ilijaški dani 2022“, večeras je na Trgu Alije Izetbegovića upriličeno “Veče sevdaha”. Posjetioci su uživali u izvedbama najljepših sevdalinki interpretatora Hasibe Agić, Zanina Berbića, Alme Subašić i Seje Pitića, uz pratnju orkestra Damira Galijaševića.

Prije početka programa obratio se Nermin Hodžić, direktor Kulturno – sportskog centra i Radio Ilijaša, ujedno i predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije kulture i sporta “Ilijaški dani 2022”, te čestitao Seji Pitiću 60 godina karijere, i svima koji su došli na “Veče sevdaha” poželio da uživaju u najljepšim sevdalinkama.

Damir Galijašević, direktor Fondacije “Sevdah” i zaljubljenik u sevdalinku govorio je za Radio Ilijaš.

“Ove godine radimo čitavu seriju koncerata, i cijela turneja je u znaku  60 godina karijere Seje Pitića. On je legenda sevdaha. Večeras od srca poklanjamo narodu Ilijaša najljepše interpretacije Seje Pitića, i Sejinih gostiju, a to su Hasiba Agić, Zanin Berbić i Alma Subašić. Na moje veliko zadovoljstvo nastupit će jedan od najboljih sevdalija BiH, ali i svih vremena, a to je čovjek iz Salkanovog Hana koji se zove Meho Fazlić. Zahvaljuljući Mehi saznao sam gdje je Salkanov Han i sretan sam što ćemo večeras po ko zna koji put nastupiti zajedno” poručio je Galijašević prije početka koncerta.

Publika je imala priliku uživati u nekim od najlješih sevdalinki poput: Kada moja mladost prođe, Nigdje tako ko u Bosne nema, O jeseni tugo moja,Mujo kuje konja po mjescu, Karanfile,cvijeće boje, Sanak me mori, te mnogim drugim.

Publika nije krila svoje oduševljenje na izvornom i orginalnom izvođenju sevdalinki, bosanskohercegovačkoj muzičko-poetskoj formi i pjesmi koja pripada narodima Bosne i Hercegovine.

Foto;Ilijaš.info

 

 

 

Prethodni članakU Ilijašu održana promocija edicije Bošnjačka književnost u 100 knjiga
Naredni članakPočeo nogometni turnir “Cvijet Srebrenice 2022” u organizaciji NK “Ljubinići”