Načelnik Akif Fazlić: Uspješan početak realizacije petogodišnjeg plana razvoja Ilijaša vrijednog 62 miliona KM

U programu Radio Ilijaša ovog petka gostovao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, s kojim smo razgovarali o najvažnijim projektima koji se realiziraju na području naše općine, te brojnim planiranim aktivnostima u narednom periodu.

Bilo je jako puno posla u ovoj godini. U decembru je donesen petogodišnji plan razvoja Općine Ilijaš kojima su definisani ključni projekti, kako mi vidimo Ilijaš u narednom periodu i kojim je identificirano 134 projekta vrijednosti 62 miliona konvertibilnih maraka. Mi u ovoj 2018. godini praktično imamo pokriveno tu prvu petinu naše strategije razvoja i to govori da smo napravili dobre pripreme i da na bazi tih priprema polahko krećemo u realizaciju plana. Dakle, građani mogu vidjeti prije svega da se intezivno radi na rekonstrukciji lokalnih cesta koje su definisane prilivom  sredstava iz opšte korisnih funkcija šuma i ja očekujem da taj program koji je finansiran sredstvima iz 2017. bude završen. Kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura započet je  veliki projekat vrijednosti 750.000 konvertibilnih maraka,  nastavak puta Vlaškovo-Gornja Karaula i on ima dobru dinamiku. Također,  otvaramo putnu dionicu Misoča-Vlaškovo tako da ćemo taj potez riješiti na vrlo kvalitetan način. Projekat Alića rampe se privodi kraju. Još prošle godine  Općina Ilijaš, Direkcija za ceste KS i Željeznice FBIH potpisale su sporazum o signalizaciji ovog pružnog prelaza. Mnogo projekata je u pripremi i može se vidjeti rekonstrukcija doma u Podlugovima je krenula i vrijednost projekta je negdje 370.000 konvertibilnih maraka i u ovoj godini će biti realizirana prva faza koja će biti vrijednosti blizu 200.000 konvertibilnih maraka, kazao je Fazlić.  

Ono što je također bitno jer se radi o vrlo važnom projektu jeste izgradnja nove fiskulturne sale u OŠ“Hašim Spahić“.

Mi u idućoj sedmici uvodimo izvođača za realizaciju ovog projekta po ugovoru rok za izvođenje radova je 120 dana  i očekujemo da 1. oktobra učenici i nastavnici dobiju novu salu.  Malo sam se bojao kada je upitanju Biznis centar  sa aspekta sadržaja koji on treba da ima i da ih ostvari, jer smo pomalo i nepripremljeni. Međutim Biznis centar je krenuo sa radom i mnogo je aktivnosti u okviru ovog Centra. To je mjesto gdje ćemo oblikovati naše poslovne ideje, gdje ćemo promovisati ono što radimo u Ilijašu. K ada je upitanju Gradska tržnica uspjeli smo artikulisati sve što je potrebno u smislu definisanja prostora, mada na početku imamo malo problema. Želimo da istrajemo na ovakvom konceptu organizacije pijace i to izgleda sasvim drugačije je ona je zasnovana na regulativi i svi moraju ispunjavati zakonom propisane uslove, napominje načelnik Fazlić.  

Kada je riječ o zapošljavanju Fazlić kaže da smo postigli neke  okvire koji govore o jednom ozbiljnom razvoju i ekonomskom rastu na području naše općine. Napominje da je važno prnaći načine za zapošljavanje mladih i obezbjeđivanje većih primanja. To je stalni i prioritetni zadatak širenje kapaciteta naše industrije i ono što raduje da su zapravo najozbiljniji investitori sad na području općine Ilijaš upravo naša preduzeća koja proširuju svoje kapacitete.

Mi smo zaista otvoreni za sve vrste saradnje i vjerovatno i to daje jedan imidž našoj općini. Nekad se možda iscrpljujemo kroz prihvatanje niza projekata koje se provode ali sigurno to ima pozitivne efekte na to. Jedna smo od općina koja Svjetska banka prezentira kao i jednu od najuspješniju u realizaciji tog projekta.

Ono što građane i investitore najviše zanima je vodo i elektosnabdijevanje. Jedan od najvećih projekata u posljednjih nekoliko godina je vodoopskrbni sistem Vrutak, čiji je početak realizacije najavljen za ovu godinu.

Kada je upitanju Vrutak on je praktično sa aspekta pripreme dokumentacije završen, dakle mi imamo i glavne projekte. Proveli smo postupak izbora izvođača po zakonu o javnim nabavkama i još uvijek je aktuelna jedna žalba na taj provedeni postupak i rješenjem te žalbe, odnosno završetkom tog postupka mi ćemo doći do izbora izvođača.  Kada je u pitanju struja,  dakle gornje područje općine je riješeno i tu nemamo problema u smislu kapaciteta sistema. Još uvijek na području grada i industrijskih zona postoji limit za dalji razvoj kada su u pitanju kapaciteti trafo stanica koje su tu već 4 godine otkad je odobren projekat  izgradnje trafo stanice 110 i prema svim očekivanjima treba se početi graditi u ovoj godini još uvijek tenderske procedure Elektroprenos nije završio  tako da se kasni s tim, objasnio je Fazlić.

Bilo je riječi i o kvaliteti zdravstvenih usluga u Ilijašu s obzirom na brojne realizirane projekte.

Moram kazati ono što smo mi ulagali vezano za zdravstvo u smislu dobrih uslova za vršenje zdravstvene funcije nije u srazmjeri ono što želimo da dobijemo. To je vjerovatno zbog načina organizacije zdravstva, on je jako centraliziran. U osnovi ne možemo biti zadovoljni  i nije problem da ulažemo u tu infrastrukturu u smislu dobrog objekta, nabavka potrebne opreme koja je bitna. Sve se to može obezbjediti kroz budžete, ali nama treba i veći broj ljekara. To je stalna vrsta borba lokalne politike i menadžmenta našeg Doma zdravlja. Ilijaš zaslužuje i treba jedan puno bolji tretman sa aspekta zdravstvenih usluga.

Načelnik se osvrnuo i na brojne godišnjice stradanja stanovništva koje se od maja do jula obilježavaju u našem gradu.

Ove godine sam posebno potencirao da mi moramo obilježavati sve godišnjice i njegovati kulturu sjećanja, posebno zbog toga što u Ilijašu nije došlo do procesuiranja nijednog od tih zločina. Imamo državu što nema snage da u jednoj knjizi napiše sve te događaje i istinu.

Razgovarala: Aida Muratović

Uredila: Nermina Durić-Kahvedžić

 

Prethodni članakAutobusi za Vogošću i Ilijaš neće više polaziti iz Sutjeske
Naredni članakOtvoren Konkurs za upis na prvu godinu studija