ILIJAŠ

Načelnik Fazlić obišao lokalitet novoasfaltiranog puta u Gornjoj Bioči

Putna infrastruktura i njena sanacija jedan je od prioriteta Općine Ilijaš. Kako bi se građanima osigurali kvalitetniji uslovi života i ove godine otvorena su brojna gradilišta i izdvojena značajna novčana sredstva.

Asfaltiranje jedne takve dionice puta završena je protekle sedmice. Riječ je o 1100 metara lokalnog puta u Gornjoj Bioči, na potezu od Biočkog Puta preko Durmića prema Selimovićima. Investitor ovog projekta je Općina Ilijaš sa 111.746,70 KM.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić sa saradnicima iz službe za građenje obišao je pomenutu lokaciju, a pridružili su mu se i stanovnici Gornje Bioče.

“Općina Ilijaš je ruralna općina i mi itekako vodimo računa o ruralnom razvoju, a to prije svega znači izgradnju dobre putne infrastrukture i naravno svih važnih segmenata poput obrazovanja, zdravstva i društvene infrastrukture. Svaki kvadrat naše općine je prevažan, svaki zaseok, manje ili veće naselje. U nekoliko zadnjih godina u naselju Bioča investirano je u renoviranje objekta područne škole te u saobraćajnu i komunlalnu infrastrukturu. Kroz asfaltiranje puteva nastojimo ovu mjesnu zajednicu dovesti do nivoa potpune uređenosti sa svom infrastrukturom koja omogućava ugodan život i dobre uslove za naše poljopivrednike. U tom smislu završili smo i projekat nastavka proširenja vodovodne mreže. Dakle, gradska vodovodna mreža će biti proširena na cijelo područje naselja Bioča. Projekat je spreman i ako vremenski uslovi budu dozvoljavali prva faza tog projekat će početi do kraja ove godine”, rekao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Predsjednik Savjeta mjsene zajednice Luka Elmin Brkić kazao je kako su sve bliže cilju da na području ove mjesne zajednice ne bude makadama.

“Evo nas u naselju Gornja Bioča, gdje smo realizovali projekat asfaltiranja još jednog lokalnog puta. Sve smo bliže cilju da na području naše mjesne zajednice ne bude makadama. Trudimo se da zaseoke koji su još uvijek sa makadamskim putevima kandidujemo za naredne općinske projekte. Važno nam je da privučemo povratak stanovništva. Ovaj dio je porušen 1992. godine, a rješavanjem putne infrastrukture očekujemo povratak stanoviništva, ali i doseljavanje novih stanovnika. Ovo područje mnogo nudi, stanovnici posjeduju veliku površinu obradive zemlje i samim time mogućnost bavljenjem stočarstvom i poljoprivredom”, kazao je Brkić.

Vijećnik u Općinskom vijeću Ilijaš i stanovnik naselja Gornja Bioča Muhamed Handžić kazao je kako se ulažu maksimalni napori da se stvore što bolji uslovi građanima za život na području naselja Bioča.

“Općinski načelnik, službe, Općinsko vijeće i svi mi koji činimo zakonodavnu i izvršnu vlast ulažemo maksimalne napore da stvorimo što bolje uslove građanima za život na ovom području. Ovo je povratničko područje koje je dosta stradalo u ratu i cilj nam je da urbaniziramo dijelove gdje su se ljudi vratili i gdje od svog rada žive na poljoprivrednim dobrima. Naš naredni prijedlog i inicijativa biće sanacija puta od Bioče prema Paljevu. Dionica je duga cca 500 metara, a njenom sanacijom bi dobili alternativni pravac i komunikaciju između općina Ilijaš, Novi Grad i Vogošća. Taj put je također važan i radi zaštite od požara”, rekao je Handžić.

Izvor: Općina Ilijaš

Povezane objave

Back to top button