ILIJAŠVIJESTI

O svom radu u programu Radio Ilijaša govorile su Zekija Avdibegović i Mejra Halilović

U programu povodom Osmog marta predstavili smo  i dvije uspješne dame, koje su godinama izgrađujući svoju ličnost  postale prepozantljive kao simbol  jake žene i osobe u našem gradu Zekiju Avdibegović, predsjednicu Udruženja porodica nestalih i Mejru Halilović, vlasnicu uspješne firme Halilović d.o.o.

Obje dame za sebe skromno kazaše da se ne smatraju posebno uspješnim, nego sasvim normalnim i svakodnevnim ženama koje je sam život učinio onim što jesu i kakve su danas.

Udruženje Zlatne ruke bavi se prvenstveno osnaživanjem žena, očuvanjem baštine i tradicije. Misija ovog Udruženja jeste da žene imaju svoj kutak u kojem se mogu zabaviti ali prije svega pokazati svoje znanje i da zajedničkim istupima donesu društvu bolje promjene. Druže se, tu su jedna za drugu u teškim i radosnim vremenima, izrađuju ručne radove, tkaju, putuju. Zekija poziva sve žene na Skupštinu koja će se održati 05. aprila kako bi dale svoje ideje i izrazile želje o kursevima, obukama i aktivnostima koje žele u Udruženju ili putovanjima i izletima na koje žele ići.

Kao predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš Zekija veli da je to najteža uloga, jer i sebi samoj i članovima porodica nakon 27 godina ne može davati obećanja i nadati se da će istina o 53 nestale osobe izaći na vidjelo. Iako će kaže nastaviti tražiti istinu, pa makar morala spavati ispred Suda kako bi se predmeti pokrenuli. Smatra moralnom obavezom i dužnošću što je Udruženje jedan od potpisnika revizije presude suda u Hagu, kao i pokretanja tužbe protiv Ratka Adžića i drugih zločinaca jer smatra sramotom da za zločine u Ilijašu nikada niko nije osuđen.

Mejra Halilović kazala je da je teško ženama uspjeti i da sigurno trebaju uložiti više rada kako bi se njihov trud prepoznao i nagradio, posebno u svijetu privrede koja se tradicionalno u našem društvu smatra oblašću kojom upravljaju muškarci.

Davne 1983. godine, osnovana je firma Halilović d.o.o. Tada kao samostalna zanatska radnja, ali 1990. godine prelazi u privatno preduzeće. Nakon ratnih dešavanja, Halilović do.o.o 1996. godine počinje od nule, kako kaže vlasnica i direktorica Mejra Halilović:

Uslijedilo je i istraživanje tržišta rada te poslova koji su bili neophodni kako bi ljudi koji traže posao, brže došli do njega. Vlasnici firme Halilović d.o. odlučuju se na to da počnu raditi sa ljekovitim biljem. Halilović d.o.o. bavi se organskom proizvodnjom ljekovitog i aromatičnog bilja, čajeva, eteričnih ulja, dekorativnih predmeta sačinjenih od ljekovitog i aromatičnog bilja.

Danas svoje proizvode izvoze, učesnici su i dobitnici mnogobrojnih priznanja a sva proizvodnja odvija se na zagađenjem netaknutom prostoru Nišićke visoravni.  U 2017. godini plan je pored jezera na kompleksu imanja izgraditi botanički park sa ljekovitim biljem u kojem će biti šetnice,a imat će i edukativne sadržaje za posjetitelje.

 Zekija i Mejra na kraju su svim ženama svijeta, BiH i Ilijaša čestitale praznik uz poruku da bi svijet a i naša država sigurno bili bolje mjesto da žene imaju više vlasti, jer su senzibilnije, upornije i imaju izražen diplomatski način rješavanja problema.

 

Povezane objave

Back to top button