VIJESTI

Obilježen 19. juli -značajan datum u odbrani Misoče

Mnogobrojni  stanovnici Misoče i gosti su svojim prisustvom dali doprinos sjećanju na 19. juli 1992.godine značajnog datuma za odbranu Misoče . Podsjetimo, građani, borci Misoče su zaustavili i zarobili agresorski tenk, među prvim zarobljenim u Federaciji BiH. Ovaj hrabri događaj slavi se kao pobjeda ilijaške brigade i misočkog odreda, pa je tim povodom ovaj datum uvršten u kalendar značajnih događaja Općine Ilijaš.

Vejsil Šehić , predsjednik Udruženja Patriotska liga Ilijaš i komandant 126 IB Mehmed Mešetović  su podsjetili  na ratni put i historijsku ulogu Misoče za odbranu BiH . Mahir Dević , predsjedavajući OV Ilijaš , se zahvalio svima koji su dali svoj doprionos u odbrani BiH i poslao poruku  kako na ovakvim i sličnim skupovima treba prisustvovati što više ljudi . Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić podsjetio je na  dramatičnu historiju našeg grada ‘ 92, zarobljavanja stanovništva,  protjerivanja, zastrašivanja.

-Ovaj datum govori o nečemu drugom, o  hrabrosti, mogućnosti pružanja otpora, organizacije  i onoga što je najvažnije odbraniti svoj narod i svoju državu. Zato je Misoča simbol otpora i patriotske opredjeljenosti što je bilo važno u vremenu kada nam  je najviše trebala nada. Bilo je važno zarobiti tenk, ali je važniji bio psihološki efekat i poruka uplašenom narodu da negdje hrabri borci pružaju otpor. To je historijska lekcija iz koje se i danas trebamo naučiti samopoštovanju i vjeri u sebe, poručio je načelnik Fazlić.

Ovom prilikom prisutni su se prisjetili svih šehida Misoče, među kojima i zlatnog ljiljana Fikreta Alića – Crnog koji je bio najzaslužniji za zarobljavanje prvog tenka i odbranu Misoče tog 19. jula.

Povezane objave

Back to top button