Obilježen 23. maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”

Svečanim postrojavanjem kakanjskih dobrovoljaca iz perioda 1992. godine, simboličnom predajom raporta, polaganjem cvijeća na spomen-obilježja u  Gradskom spomen-parku u Kaknju i na spomen-obilježja u Brezi i Misoči, te svečanim ručkom za dobrovoljce, danas je u Kaknju obilježen 23. maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca “Breza i Misoča 92”.

Okupljanje dobrovoljaca započelo je u 9.30 sati u Gradskom spomen-parku. U 10:00 sati upriličeno je postrojavanje dobrovoljaca iz 1992.godine i simbolična predaja raporta. Ratnom komandantu Elvedinu Šehagiću raport je predao ratni komandir Fuad Škulj.

Nakon intoniranja himne BiH prisutnima su se obratili ratni komandat Elvedin Šehagić i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Nakon obraćanja, položeno je cvijeće na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina.

Cvijeće su položili općinski načelnik Nermin Mandra, te predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Organizacije ratnih vojnih invalida “Kakanj 92”, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka” općine Kakanj, Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, Udruženja antifašista i boraca NOAR-a 1941-1945, Općinske organizacije Stranke demokratske akcije (SDA) Kakanj…

U svom obraćanju prisutnima u Gradskom spomen-parku načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra je govorio o herojstvu i časti kakanjskih dobrovoljaca.

“Poštovani dobrovoljci, dragi sugrađani,

dobrovoljnost, volonterizam, vlastita volja, odricanje bez prisile, su najljepši epiteti koji krase jednog čovjeka. Zato mi predstavlja posebno zadovoljstvo pozdraviti ovaj svečani stroj u kojem stoje ljudi prema kojima se njeguje posebna emocija u kolektivnoj svijesti kakanjskog naroda. Sa ove vremenske distance, 25 godina poslije, vaša hrabrost, vaša svijest o potrebi dobrovoljnog učešća u odbrani države i vaša odlučna borba, još su više prepoznatljive kao veliko žrtvovanje za opću korist jer svakoga dana sve više spoznajemo i sve je više novih informacija koje svjedoče o podmuklo planiranoj i zvjerski izvršenoj agresiji na našu državu.

Svaki čovjek se svakodnevno vraća u svoju prošlost, prebire svoje najvažnije životne odluke, razmišlja šta je dobro učinio i u tome pronalazi motivaciju i snagu za dalje savladavanje životnih prepreka, izazova i ciljeva. Svaki čovjek u svojim dobrim odlukama iz prošlosti pronalazi nadu i vjerovanje da su upravo te dobre odluke zalog i razlog da sudbina njemu i njegovoj djeci donese dobro u budućnosti. Svoje dobrovoljno učešće u odbrani države dobrovoljci iz perioda odbrane od agresije doživljaju, tretiraju i nose u duši kao jednu od svojih najvažnijih i najboljih odluka. Iz te važne životne odluke dobrovoljci crpe svoj optimizam, snagu i duševni mir. Na toj odluci se temelji i njihovo čvrsto uvjerenje da su dobrovoljnim stupanjem u borbu za pravdu i slobodu osjetili, dosegnuli i doživjeli suštinu i smisao života na ovom prolaznom svijetu. Ta unutrašnja duševna spoznaja je  dobrovoljcu motivacija da danas bude na ovom mjestu i da ponosno stoji u stroju, vedra lica, čistog obraza i  dokazane časti, i sa sjetom, tugom i neizbrisivim sjećanjem na svoje poginule saborce.

Stojeći u ovom stroju vi pokazuje i svjedočite svoje časno lice, i časno lice svojih roditelja, i časno lice svoje porodice, i časno lice svojih djedova… Stroj u kojem stojite je i stroj časti našeg Kaknja i naše države Bosne i Hercegovine. Dolaskom na ovo mjesto pokazali ste da ispravno doživljavate ono što se učinili 1992.godine. Ponosno stojeći na ovom mjestu vi svjedočite istinu da se čast ne stiče i ne gradi nikakvim novcem, bahatošću i nanošenjem štete ljudima, već snažnim zalaganjem za opće dobro i zajednicu, patriotizmom, zalaganjem za slobodu i dobrovoljnim učešćem u pružanju otpora svakom obliku zla, a posebno onom koji ugrožava slobodu i državu.  Stupajući u ovaj stroj vi pokazujete da ne zaboravljate svoje poginule saborce. Zato vam zahvaljujem za današnje prisustvo na ovom mjestu i čestitam 23.maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca „Breza i Misoča 92“”, rekao je načelnik Nermin Mandra.

Polaganje cvijeća

23. maja 1992. godine iz Kaknja je u Brezu otišla dobrovoljačka  jedinica jačine dvije čete. U periodu od 24. do 31.maja 1992. godine kakanjske dobrovoljačke čete su bile uključene u program obuke koji se već izvodio sa Odredom „Sretno“. Obuka je uspješno izvršena čime počinje izvršavanje zadataka. Na ovim prostorima, u danima koji su uslijedili, kakanjski dobrovoljci će, zajedno sa saborcima iz Breze, izvesti nekoliko veoma uspješnih akcija usmjerenih na izviđanje i nanošenje gubitaka neprijatelju na području općine Ilijaš. Značajno je akcentirati da je kakanjska dobrovoljačka jedinica bila među prvim dobrovoljačkim jedinicama koje su napustile teritoriju svoje općine, te otišle na izvršavanje borbenih zadataka na teritoriji druge općine.

Kakanjski dobrovoljci su bili sudionici i herojske odbrane Misoče. U toku žestokih borbi, 19. jula 1992.godine branioci Misoče zaustavljaju i zarobljavaju tenk T – 55. Bio je to prvi zarobljeni tenk na terenima srednje Bosne. Nakon što je u akciji bio oštećen rezervoar izvršena je popravka tenka, a izvlačenje na slobodnu teritoriju trajalo je, pod granatama, tri dana i tri noći.

IZVOR: kakanj.com

 

Prethodni članakZavršena rekonstrukcija mekteba na Vlaškovu
Naredni članakSvečanom dodjelom svjedočanstava ispraćeno 88 maturanata SŠC “Nedžad Ibrišimović”