ILIJAŠVIJESTI

Obilježen 23. maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca “Misoča 92”: Zajednički i dostojanstveno smo odbranili našu domovinu

U znak poštovanja prema herojstvu kakanjskih dobrovoljaca, u Kaknju se 23. maj, dan kada su 1992. godine dobrovoljci iz Kaknja otišli u Misoču kako bi pomogli braniteljima ovog ilijaškog naselja, obilježava kao Dan kakanjskih dobrovoljaca “Misoča 92″.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević istakao je važnost obilježavanja ovog značajnog datuma, kao i nepohodnost očuvanja kulture sjećanja.

„Zadovoljstvo nam je što možemo svake godine doći u Misoču i sjetiti se najboljih bosanoskohercegovačkih sinova,  prije svega šehida i svih dobrovoljaca koji su odlučili da budu dobrovoljci i da dođu ratovati negdje gdje ne znaju gdje idu. To je neka satisfakcija i naravno da će Općina Kakanj i vjerujem i sve druge lokalne vlasti kao i Općina Ilijaš učiniti sve da ovu poruku šaljemo i novim generacijama kako ne bismo zaboravili sav onaj trud i žrtvu koju su oni dali“ kazao je načelnik Općine Kakanj Bajtarević.

Općinski načelnik Akif Fazlić zahvaliti se Općini Kakanj i njihovim građanima koji su pružili podršku stanovnicima Ilijaša, te istakao da ovi datumu treba da budu vrsta poruke i pouke generacijama koje dolaze.

„Ovo je važan datum sa aspekta poruke koja je tada upućena svim građanima BiH koji su trebali stati na branik naše domovine. Kakanjci su to na jedan dostojanstven i ljudski način pokazali dolaskom ovdje kao dobrovoljci. Dakle, u prvim danima agresije na BiH i njenog međunarodnog priznanja otišli su sa svojih pragova i došli na liniju odbrane. Jako je važno bilo da se ova teritorija odbrani, i da se stvori  jedan vremenski period kako bi se organizovali svi oni koji su branili našu domovinu i da se pošalje poruka da je to naš zajednički cilj, zajednička borba – udruženi pomagajući jedni drugima. Tokom agresije primili su veliki broj naših građana koji su morali napustiti svoje mjesto i pomagali nam, ali evo i dugo poslije rata obilježavamo ovaj dan zajednički i na dostojanstven način, šaljemo tu poruku da jedinstveni možemo graditi našu domovinu“ poručio je načelnik Ilijaša Fazlić.

Kakanjska dobrovoljačka jedinica je bila među prvim dobrovoljačkim jedinicama koje su napustile teritoriju svoje općine, te otišle na izvršavanje borbenih zadataka na teritoriji druge općine koja je bila u neposrednom kontaktu sa agresorom.

Kakanjski dobrovoljci su učestvovali u nekoliko veoma uspješnih borbenih akcija na području Breze i Ilijaša. U jednoj od ovih akcija poginuo je i prvi kakanjski šehid Rahman Kovač.

Edin Brkić, jedan od kakanjskih dobrovoljaca ističe da je te 1992. godine sve se desilo spontano, i da su nakon turnira krenuli u odbranu Breze i Misoče.

Bio sam u prvoj grupi koja je došla u Brezu, i svaki dan je bio katastrofa. U Misoči je bilo jako teško, te noći kada smo prvi put došli vidjeli smo strašne prizore, sve je bilo porušeno i zaista je jako teško govoriti o tome. Proveo sam dug period braneći Misoču, nisam išao kući moji nisu znali ni gdje sam. Gdje god su čete bile nikada nismo izgubili ni jedan položaj“ kazao je Brkić.

Polaganju cvijeća na spomen-obilježje u dvorištu džamije u Misoči prisustvovali su Općinski načelnik Akif Fazlić, Nijaz Spahić pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i raseljena lica Općine Ilijaš, načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević, komandir PU Ilijaš Irfan Nefić, te mnogobrojni predstavnici udruženja, vjerskog, kulturnog i političkog života.

 

Povezane objave

Back to top button