BIHMAGAZINVIJESTI

Obilježen ”Dan narcisa” u Sarajevu

Udruženje oboljelih od karcinom dojke i drugih malignih oboljenja “Renesansa“ danas je u Sarajevu organizoralo  tradicionalnu manifestaciju “Dan narcisa”. 

Predsjednica Udruženja Renesansa Enida Glušac izjavila je da manifestaciju organizuju svake godine, te da je narcis simbol buđenja prirode, novog života, kao i simbol pobjede oboljelih žena nad bolešću.

– ‘Dan narcisa’ smo počeli defileom bajkera i žena sa dijagnozom karcinoma dojke kroz grad i nastavili  ispred Katedrale  podjelom narcisa i edukativnih letaka našim sugrađanima. U tim brošurama i lecima je decidno objašnjeno sve o važnosti pregleda i samopregleda dojke. Ono što je jako bitino karcinom dojke je u devedest posto slučaja izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme – kazala je Glušac.

Manifestaciji je prisustvovala gradonačelnica Benjamina Karić i načelnik Općine Centar Srđan Mandić, koji je zajedno sa Oktal farmom omogućio održavanje “Dana narcisa”.

– Posebno iznenađenje bila je i posjeta Foruma žena porijeklom iz Sandžaka, koje su nas obradovale i Udruženju Renesansa uručile donaciju i još jednom pokazale koliko žena ženi može biti prijatelj i podrška što je u ovoj bolesti najbitnije – dolada je Glušac.

Udruženje Renesansa je dobitnik kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za značajna ostvarenja i rezultate rada u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

Udruženje ‘Biser’ obilježilo ‘Dan narcisa’ u Goraždu

Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser” u Goraždu je organiziralo tradicionalnu akciju ‘Dan narcisa’.

Članice Udruženja su građanima Goražda dijelile narcise i brošure s ciljem da skrenu pažnju na važnost prevencije karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja.

– Moramo raditi istim intenzitetom i nastojati podizati svijet jer nažalost svake godine imamo porast oboljelih i starosna granica se pomjera na dolje. Moramo istim tempom motivisati  žene ali i muškarce da idu redovno na preglede. Mi imamo rezultate samo pregledanih žena i taj karcinom može biti i u većem porastu jer nemamo skrining odnosno godišnje kontrole svih građana, već samo po sistematskim pregledima ili ako žene same zatraže da idu na preglede – naglasila je predsjednica Skupštine Udruženja “Biser” Mersiha Pecikoza.

Sa sličnim akcijama Udruženje nastavlja i ove godine s tim da će se i edukativna predavanja uz učenike srednjih škola, organizirati i za devete razrede osnovnih škola gdje će se ukazati na važnost prevencije karcinoma dojke, ali i drugih malignih oboljenja.

Izvor: Fena

Povezane objave

Back to top button