Obilježen Dan odbrane Salkanovog Hana i Popovića

Salkanov Han i Popovići ostali su jedina slobodna teritorija općine Ilijaš u vrijeme rata, a da u MZ Mrakovo ne zaboravljaju svoje heroje govori i izgrađeno Spomen obilježje s njihovim imenima. Jedinstvo, ponos te želja za očuvanjem i njegovanjem naše historije jedna su od glavnih odlika stanovnika Popovića i Salkanovog Hana. U okviru obilježavanja Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića, organizuje se tradicionalni Memorijalni turnir “Tufo Alić” posvećen šehidu, heroju, velikom sportisti i čovjeku Tufi Aliću, međutim zbog pandemije izazvanom COVID-19, turnir je prolongiran. Stoga ukoliko se stvore uslovu održat će se u augustu ili septembru.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe stanovnici Popovića i Salkanovig Hana odali su počasti svim šehidima i herojima.

Predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije  Mehmed Kozić– Mede rekao je da sa ovom Manifestacijom žele sačuvati od zaborava naše šehide i sve ono što se dešavalo u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

„ Ovo je jedini dio teritorije Popovića i Salkanovog Hana koji je ostao oslobođen pod borcima Armije BiH, nije pao pod „četničku čizmu“. Iza stadiona je bila prva linija. Spomenik je napravljen baš na borbenoj liniji, gdje su se vodile borbe. Danas smo u organizaciji Organizacionog odbora Manifestacije, vijećnika Općine Ilijaš došli ovdje u Gaj Popovići položiti cvijeće, gdje smo prije ovoga imali također polaganje cvijeća u Brezi. Nakon polaganja cvijeća održat će se i tevhid u džamiji u Mrakovu“ rekao je.

Ističe kako se zbog korone turnir neće održati kada je predviđen, ali se nada da će virus nestati i da će svi ljubitelji fudbala loptu šutati već u augustu ili septembru.

„Imali smo veliko interesovanje prošle godine, gdje je na ovom mjestu bilo preko 500 ljudi, gdje su bile 22 ekipe, gdje svake godine turnir bude na najvećem nivou. Meni je jako žao što se danas ne održava turnir. Danas smo samo minijaturno obilježili, da se ne zaboravi. Nadamo se da ćemo iduće godine u velikom broju vratiti. Ukoliko se stvore uslovi da stane korona, mislim da ćemo u augustu ili septembru održati turnir. Mi ćemo nastojati da taj ritual vratimo, i da to obilježavanje  ne padne u zaborav“ kazao je.

Predsjednika Savjeta MZ Mrakovo Mehmed Smajlović govorio je koliko mještani ovog područja znaju zapravo za ovaj značajan datum.

„ Ovo je datum koji je usvojen na Vijeću i koji se poštuje svake godine. S obzirom na to da su mjere reducirane mi smo zamolili građane da u određenom broju izađu i da nas podrže. Građani znaju za ovaj datum, međutim u kontinuitetu ove datume treba obilježavati sistemski sa školama, te mlađim generacijama držati časove historije da se ne zaboravi. Mi to vrlo brzo zaboravimo i zbog toga stalno to treba isticati preko svih skupova da kažemo šta se desilo na ovim prostorima“ rekao je Smajlović.

Polaganjem cvijeća prisustvovala su i djeca Salkanovog Hana, te tako ovim putem dali  doprinos ovom bitnom datumu.

Prethodni članakDirektor Nihad Salkić i najbolja učenica Amila Demirović o uspjesima i radu u Osnovnoj školi „Hašim Spahić“
Naredni članakJAVNI POZIV za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih