Obilježena 24. godišnjica pružanja otpora agresiji na širem području Srednjeg i Gajeva

 naslovnalokvaPolaganjem cvijeća na Spomenik šehidima i borcima NOR-a u Čevljanovićima i prigodnim kulturno-umjetničkim programom na lokalitetu Lokva počelo je obilježavanje 24. godišnjice donošenja odluke o organizovanju i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Srednjeg i šire okoline, što uključuje i dijelove općina Vogošća, Olovo, Vareš i Sokolac. Organizatori su udruženje RVI Ilijaš i MZ Gajevi. April 92. godine bio je presudan mjesec za gotovo sve gradove naše domovine, a ova Odluka značila je spas lokalnog stanovništva MZ Gajevi i šire, a kasnije i formiranje jedinica koje će braniti narod.

 Sve ono što je tada dogovorilo osamdeset patriota sa ovog područja u potpunosti je provedeno u djelo, a nekoliko hiljada civila bezbjedno je evakuisano na slobodne teritorije.

Pomiješana su osjećanja, ovog datuma se sjećam i sa tugom i ponosom. U to vrijeme u jednoj bezizlaznoj situaciji smo  našli rješenje kada je bila neizvjesna sudbina ovog stanovništva koje je bilo zbunjeno inije znalo šta da radi. Najvažnija odluka tog sastanka održanog na današnji dan  je bila da se ne predaje oružje usprkos svim ubjeđivanjima sa druge strane i pozivanjima na informativne razgovore. Formirano je pet odreda teritorijalne odbrane na ovom razuđenom području koje obuhvata osam mjesnih zajednica i graničilo je sa općinama Sokolac, Olovo I Vareš. Ti borci su kasnije ušli u sastav 126. Ilijaške brigade i Prve slavne olovske brigade. Osnovni zadatak je bio zaštiti stanovništvo,a drugi zadatak je bio organizovati evakuaciju stanovništva što je i bezbjedno urađeno i nekoliko hiljada je prebačeno na sigurne teritorije . Ovom narodu i kraju bila je namijenjena sudbina logora, mučenja, a ovaj sastanak I dogovori proistekli iz njega to je onemogućio. Važno je da mladim ljudima danas poručimo da u životu nisu samo lijepi dani, doživi čovjek i rat kao iracionalan i težak događaj,  ali da se i u naizgled bezizlaznih situacijama može pronaći izlaz, kazao je u izjavi za Radio Ilijaš predsjednik tadašnjeg Kriznog štaba Hrustem Mališević.  Picture 2477

Historijski čas o organizaciji Kriznog štaba i samim aktivnostima pružanja otpora i formiranju odreda na ovom području održao je jedan od pripadnika kriznog štaba Džafer Herić, koji je između ostalog kazao :

Bitno je da kažemo da smo na vrijeme donijeli odluku, sve je funkcionisalo savršeno i teritorijalna odbrana, policija, civilna zaštita i evakuisali smo stanovništvo i nismo dozvolili gubitak ljudi, stanovništva koje i jeste najveća vrijednost. Na ovom spomeniku je to ispisano i danas stojimo ponosno pored njega. S ovoga područja 133 borca su dala živote, od toga 15 zlatnih ljiljana i dva borca nosioci policijske značke, što samo po sebi govori da smo spremno pružili otpor i stali u odbranu zemlje od agresije, naveo je Herić podsjetivši na brojne rukovodioce i borce  koji su dali nemjerljiv doprinos toj borbi.

Fahrudin Demirović, predsjednik Organizacije RVI Ilijaš zahvalio se prisutnima što su uveličali ovaj događaj,a predstavnicima općinskih i kantonalnih struktura vlasti na podršci obilježavanju ovog historijski značajnog datuma za Ilijaš, Srednje i okolna sela i općine.Picture 2473

Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu naglasio je kontinuiranu podršku Općine Ilijaš i načelnika Općine Ilijaš svim značajnim tekovinama proteklog rata. Ovakve godišnjice i događaji su jedina mjesta gdje se mladi na pravi način mogu informisati o nedavnoj historiji, jer o tome ne uče u svojim udžbenicima.

Mi smo na području Ilijaša izgradili 32 spomenika i ovaj spomenik je uradila Općina Ilijaš. Finansiramo izdavanje više knjiga, pravih svjedoka šta se ovdje dešavalo od 1992.-95. godine i izuzetno je važno da su ovdje prisutni akteri tih dešavanja, da se vide i prisjete dešavanja a  ta znanja prenesu našoj djeci zbog naše i njihove budućnosti, poručio je Spahić.

Osman Smajlović, pomoćnik ministra za boračka pitanja KS kazao je da historiju, posebno odbrambenu treba na pravi način vrednovati, zapisati sjećanja, osobitodok su živi akteri dešavanja i da je svako mjesto važno i treba ga obilježiti, te je podsjetio na inicijativu izgradnje jednog centralnog Spomen obilježja na Čemerskoj planini.Picture 2474

Cvijeće su, osim organizatora, položili i predstavnici Općine Ilijaš, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Udruženja logoraša Ilijaš, Udruženja “Zlatni ljiljani”, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Kantonalne organizacije RVI, Udruženje 126. Ilijaška brigade, Udruženja antifašista Ilijaš, predstavnici MZ Gajevi i drugi.

 Prigodan kulturno- umjetnički program izveli su i ove godine učenici Osnovne škole “Srednje”, a bilo je nešto manje posjetitelja nego prošle godine. Na kraju programa zahvalio se u ime suorganizatora MZ Gajevi Besim Gljiva, te su dodijeljene zahvalnice Hrustemu Mališeviću, Džaferu Heriću, Iljki Bariću,Omeru Spahiću, Begi Duriću, Salihu Stomornjaku, načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću, Nijazu Spahiću, direktoru OŠ “Srednje”, direktoru “Sarajevo-šuma” i MZ Gajevi za doprinos obilježavanju 24. godišnjice otpora na širem području Srednjeg i okolnih mjesta.

 

Prethodni članakĐaci pješaci iz Srednjeg: Sretna i vesela djeca
Naredni članakMladi bračni par Dević razvija uspješan porodični posao u firmi ILMEX Donja Luka