ILIJAŠ

Obilježena godišnjica sjećanja na 61 šehida MZ Dragoradi i Trećeg bataljona 126. Ilijaške brigade

Godišnjica obilježavanja “Slamanje neprijateljske ofanzive u širem rejonu Kruševa”, obilježena je danas  kod Spomen obilježja šehidima MZ Dragoradi i III bataljona 126.bbr Ilijaš  intoniranjem himne BiH, učenjem Jasina i Fatihe šehidima i polaganjem cvijeća prisutnih delegacija.

 Ova godišnjica uvršena je u kalendar obilježavanja značajnih datuma, a prošle godine na Dan šehida obilježena je prvi put.

-Na ovom mjestu, Durića raskršću  u maju 1992. godine donosili smo značajne odluke za MZ Dragoradi i okolna sela: Sudiće, Četojeviće, Podlipnik, Vukniće i  Lipnik do Šića i desno do MZ Gajevi. MZ Dragoradi bila je u okruženju sa dvije strane od sela Ajdanovići i sa druge strane od Sokoca i Romanije. Ovdje je počela komanda Trećeg bataljona i udruživanje odreda Dragoradi i Gajevi u Treći bataljon 126. Ilijaške brigade. Taj bataljon imao je značajnu ulogu u odbrani naše domovine, na olovskom ratištu, Crnoriječkom ratištu, Nabožiću, odlazak dobrovoljaca u Misoču, Gradačac, Krajinu. Svu zonu odgovornosti olovskog ratišta smo prošli, kroz bataljon komandanta Bole, plato Kruševa. U Solunu su ukupana 34 šehida, ostala u Brezi i drugim mezarjima, na ovom spomeniku je 61 ime naših šehida koji su dali živote u jedinicama 126. Ilijaške brigade, Prve slavne, Druge viteške Safeta Zajke, 11. slavne Envera Šehovića i Jedinice za specijalne namjene Dragana Vikića, kazao je za Radio Ilijaš organizator obilježavanja Nijaz Medić.

U velikim bitkama za Moševićko brdo u najodsudnijoj bici poslije pogibije komandanta Hašima Spahića, vod Ilijašana Trećeg bataljona je u oštroj borbi osvojilo kotu, ovladalo kotom i živote su izgubili četverica boraca. Tada su živote su izgubili: Ibro Fazlić, Ibro Carina, Suad Durić, Fazil Memić. U drugim bitkama koje su se desile 5. novembra na Papratnoj stijeni, Mačku i širem platou planine Zvijezde poginuli su komandir tog voda Sifet Šečić, Hrustem Herić zvani Bjelkan čija su imena po hrabrosti dobro poznata pripadnicima Trećeg bataljona i Prve slavne olovske brigade u čijoj smo bili zoni odgovornosti, podsjetio je Medić prilikom prve godišnjice gostujući u programu Radio Ilijaša.

Glavni cilj ovog obilježavanja je prenošenje istine o važnim dešavanjima iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata mlađim naraštajima, kako bi uzeli pouku, cijenili domovinu i žrtvu za nju podnesenu, te je njegovali, razvijali i čuvali. Stoga su se ,nakon himne Bosne i Hercegovine, čule riječi rahmetli predsjednika RBiH Alije Izetbegovića: “Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo!”,  poručili su organizatori.

Povezane objave

Back to top button