ILIJAŠVIJESTI

Obilježena tužna 24. godišnjica napada na Crnoriječku visoravan

Tog kobnog i izuzetno hladnog 09. novembra  1993. godine  izvršen je agresorski  napad na Crnu Rijeku, a počela patnja,  progon i stradanje mahom civilnog stanovništva. Podsjetili su na to kod spomen obilježja  članovi Udruženja „Patriotska liga ‘91.“ organiziravši dan sjećanja na 24. godišnjicu stradanja i napada u Crnoj Rijeci.

Program je počeo polaganjem cvijeća na spomen obilježja, a nastavljen prigodnim historijskim časom i svjedočenjem preživjelih zarobljenika i obilaskom nekadašnjeg zatvora Solana-Jelik na Nišićima.

-Mi smo dužni da obilježavamo ovaj datum,a svi smo svjesni napada na ovu državu sa istih strana koje su ovdje napadali 93. godine. Mi evo treću obilježavamo godišnjicu  napada u Crnoj Rijeci, svaki dan treba govoriti istinu i istine ne treba nikoga biti stid i istina nije provokacija. Ova džamija je u ratu uništena i zapaljenja, kuće su izgorjele. Ono što se uradilo kosi se sa ljudskim umom, prekršena su sva pravila ratovanja, nadamo se da se rat nikada nikome i nigdje neće ponoviti, ali ukoliko dođe do rata nikada se više ne smiju uništavati materijalna dobra i činiti zločini prema živim bićima. Mi ćemo kod Solane, nakon što dobijemo sva imena stradalih i nakon što bude urađena fasada postaviti spomen ploču jer je tu boravilo dijete od šest mjeseci i dedo stariji od 90 godina, a većina zarobljenih je bila maloljetna. To se mora znati i ta ploča bit će opomena, kazao je ovom prilikom predsjednik Udruženja „Patriotska liga ‘91. Ilijaš“ Vejsil Šehić.

Općina Ilijaš podržava ovakve manifestacije, puno je urađeno na infrastrukturi i izgradnji spomen obilježja, na pisanju monografija koje svjedoče o dešavanjima na području naše općine, te će nastaviti i dalje davati podršku.   To je ovom prilikom naglasio i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Mi moramo izgraditi naše društvo i državu na istini o ratnom periodu, na istini o karakteru tog rata i to je jedini pravi put. Zato je važno da obilježavamo svaki događaj iz proteklog rata i ono što se desilo ‘93. godine ovdje jasno govori o tome, namjeri agresora da izvrši etničko čišćenje. Ovi skupovi treba da budu poruka za sve nas i da nas motivira da čuvamo i jačamo našu državu i njen ustavni poredak i da se angažiramo na njenom jačanju. Općina Ilijaš prati i aktivnosti udruženja i treba da ostavljamo materijalne tragove, što više obilježja, monografija, knjiga, filmova koji će svjedočiti o istini i tom periodu i svi koji mogu na tom planu nešto uraditi imat će punu podršku Općine Ilijaš, kazao je, između ostalog, načelnik Fazlić.

Program je završen obilaskom i polaganjem cvijeća na lokalitetu Jelik Solana gdje su zatvarani zarobljenici, muškarci, žene, djeca, starci tog kobnog 09. 11.1993. godine. Tu je o svom stradanju svjedočio preživjeli Junuz Dovadžija.

Mene su odveli na punkt kad su me zarobili i tukli me dva sata, neki su govorili da me ubiju, drugi da im trebam za razmjenu. Uzimali su od ljudi zlato i pare kako im ne bi ubili sinove. Nakon što su me tukli, doveli su me ovdje na Solanu gdje sam bio tri dana, odveli su me na Kulu na Butmir, neke su odveli na Pale i tu sam bio godinu dana i onda sam razmijenjen kad je bila državna razmjena na Mostu bratstva i jedinstva, priča Dovadžija.

Obilježavanju godišnjice stradanja u Crnoj Rijeci pored mnogobrojnih građana, porodica šehida, prisustvovali su i predstavnici brojnih  boračkih organizacija, zastupnik u Skupštini KS Amar Dovadžija, vijećnik Rasim Šehić i drugi.

 

Povezane objave

Back to top button