VIJESTI

Objavljen javni poziv za promociju i očuvanje zanata u KS

Na web stranici Ministarstva privede Kantona Sarajevo objavljen je ovogodišnji Javni poziv za promociju i očuvanje starih – tradicionalnih zanata, za čiju realizaciju je predviđeno 500.000 KM.

“Javni poziv za ovu godinu razlikuje se od prošlogodišnjih javnih poziva koje smo raspisali u dva navrata, a po osnovu kojih smo, iz ukupnog iznosa sredstava od 500.000 KM, isplatili po nešto više od 700 KM svima koji su ispunili tražene uvjete iz ovih javnih poziva. Ove godine, zbog novog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine, na osnovu kojeg je u aprilu ove godine donesena i Uredba o zaštiti starih i tradicionalnih zanata, i mi smo morali svoja akta uskladiti i shodno kriterijima propisanim po novim pravilima pripremiti javni poziv koji sada zahtijeva projekte na osnovu kojih se dodjeljuju sredstva po javnom pozivu”, naveo je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

On je podsjetio da je ranije ove godine Ministarstvo privrede, na osnovu nove kantonalne Uredbe, pripremilo i Program utroška sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata s navedenim ciljem za 2022. godinu, na osnovu kojeg je i raspisan javni poziv za prikupljanje prijava za sufinasiranje projekata tradicionalnih i starih zanata.

Po njegovim riječima, Ministarstvo privede povećalo je iznos sredstava za očuvanje i promociju starih – zanata tokom prošle godine i to sa 150.000 KM na 500.000.

Ovogodišnjim javnim pozivom, kroz prijavljene projekte, svaki pojedinačni aplikant može ostvariti pravo na iznos od 3.000 do 6.000 KM, ovisno od grupe kojoj pripada i vrste projekta koji prijavljuje na javni poziv.

“Ove godine iznosi po pojedinačnoj prijavi značajno su veći i vjerujem da će svi koji prijave projekte na ovogodišnji javni poziv znati iskoristiti osigurana sredstva na najbolji mogući način”, dodao je ministar.

Povezane objave

Back to top button