VIJESTI

Od 8. do 12. februara dani otvorenih vrata u Olimpijskom muzeju Sarajevo

Prije 39 godina, 8. februara 1984. godine, na stadionu Koševo su otvorene XIV Zimske olimpijske igre (ZOI). Prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta, a Sarajevo je dočekalo do tada rekordan broj učesnika, njih više od 2.500.

Povodom obilježavanja 39. godišnjice ovako važne manifestacije od 8. do 12. februara ove godine u Olimpijskom muzeju Sarajevo bit će organizirani Dani otvorenih vrata, te će za sve posjetioce ulaz biti slobodan.

Također, 8. februara posjetioci će imati priliku vidjeti i program u saradnji sa festivalom „Sarajevska zima“ i Gradskom upravom Grada Sarajeva, saopćeno je iz JU Gradski muzeji Sarajevo u sklopu koje je i Olimpijski muzej.

U saopćenju se navodi da je Olimpijski muzej Sarajevo mjesto koje njeguje živo sjećanje na XIV Zimske olimpijske igre održane u glavnom gradu Bosne i Hercegovine 1984. godine.

Jedan je od najreprezentativnijih segmenata bosanskohercegovačkog Olimpijskog komiteta, koji učestvuje u razvoju i afirmaciji olimpijskih vrijednosti i olimpijskog duha.

Osnovan je odlukom Organizacionog odbora XIV Zimskih olimpijskih igara sa željom da se trajno sačuva uspomena na organizaciju i realizaciju ovog nezaboravnog olimpijskog događaja. Uz stalne i povremene izložbe, Olimpijski muzej nudi raznovrstan program, uključujući razne događaje i konferencije.

Tokom cijele godine posjetitelji se okupljaju kako bi kroz ove događaje doživjeli avanturu Zimskih olimpijskih igara, navodi se u saopćenuju.

Izvor: Fena

Povezane objave

Back to top button