Od danas nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Od danas nova pravila za odlazak na rad u Njemačku, termini od danas po sistemu lutrije.

Zbog prevelikog broja zahtjeva, pravila za odlazak na boravak i rad u Njemačku za državljane Bosne i Hercegovine od 1. decembra ove godine nešto su drugačija, objavljeno je na službenoj stranici Njemačke ambasade u Sarajevu.

Od 1. januara 2021. godine u Njemačkoj je stupilo na snagu novo pravilo koje predstavlja produžetak aktualno važećeg takozvanog pravila za zapadni Balkan.

Time je Savezna vlada Njemačke omogućila da i poslije 2020. godine državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imaju privilegiran pristup njemačkom tržištu rada. To i dalje vrijedi za svaku vrstu zaposlenja – neovisno o tome je li kvalifikacija priznata.

Liste za registraciju Produljenje navedenog pravila vrijedi zaključno s 2023. godinom.

Preduvjet za izdavanje vize ostaje i dalje pribavljanje saglasnosti Savezne agencije za rad. Također će se i dalje vršiti provjera prioriteta u pogledu njemačkih i državljana EU-a.

Zbog velikog zanimanja za termine u svrhu podnošenja zahtjeva, koji daleko premašuje broj dostupnih termina, od DECEMBRA 2021. dodjela termina će se svakog mjeseca vršiti po načelu izvlačenja (po načelu lutrijskog postupka) – objavljeno je na službenoj stranici Njemačke ambasade.

Dodaju kako se tim povodom od 1. decembra 2021. u 11 sati prvi put otvora nova lista za registraciju termina u svrhu podnošenje zahtjeva za vizu.

“Ova nova lista za registraciju termina će u kontinuitetu biti otvorena do 17. decembra 2021. do 12 sati i neće se više zatvarati kad se dosegne ukupan broj registracija, kao što je to bio slučaj dosad. Umjesto toga će se aktualna lista za registraciju termina zatvoriti 17. decembra 2021. u 12 sati i sve registracije na listi će biti ubačene u računalnu bazu gdje će se po načelu izvlačenja izabrati ko će u januaru 2022. dobiti termin u svrhu podnošenja zahtjeva za vizu”, objasnili su iz Njemačke ambasade.

Sve informacije pročitajte OVDJE.

Izvor: Agencije

Prethodni članakDan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine
Naredni članakObavijest o provođenju javne rasprave o Nacrtu Budžeta Općine Ilijaš za 2022. godinu i Nacrt Odluke o izvršavanju budžeta Općine Ilijaš za 2022. godinu