Odobren Pfizerov lijek protiv korone

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je anticovid pilulu proizvođača Pfizer koja se prodaje pod imenom Paxlovid i koja će postati prvi oralni antiviralni lijek protiv te bolesti odobren u Evropskoj uniji.

“Paxlovid je prvi antiviralni lijek koji se primjenjuje oralno koji je preporučen u EU za liječenje covida-19”, navela je EMA u saopćenju.

Studije su ukazale da taj lijek znatno smanjuje hospitalizacije i smrtnost kod pacijenata koji rizikuju da razviju težak oblik bolesti, i trebalo bi da bude efikasan i protiv omikron soja virusa.

Antiviralni lijekovi djeluju tako što smanjuju kapacitet virusa da se replicira i time koče bolest.

Ova vrsta lijeka mogla bi označiti korak ka kraju pandemije zato što je laka za upotrebu, može se uzimati kod kuće sa čašom vode.

Evropsko regulatorno tijelo preporučilo je da se odobri upotreba Paxlovida za liječenje covida-19 kod odraslih kojima nije potreban dodatni kisik i koji imaju povećan rizik od razvijanja teškog oblika bolesti.

SAD, Kanada i Izrael su među malim brojem zemalja koje su već odobrile upotrebu ove Pfizerove anticovid pilule.

Tokom probe pilula je data pacijentima u pet dana poslije pojave simptoma i u toku narednog mjeseca samo 0,8 posto od 1.039 razmatranih slučajeva su završili u bolnici, u odnosu na 6,3 posto kod osoba koje su primile placebo. Nije bilo smrtnih slučajeva u grupi koja je primila Paxlovid, dok je bilo devet umrlih u grupi koja je primila placebo, navela je EMA.

EMA će sada svoje preporuke proslijediti Evropskoj komisiji koja treba da donese odluku o odobrenju lijeka da bi mogla da se primeni u svim zemljama Unije. Odobrenje Evropske komisije obično bude brzo posle odluke EMA, od nekoliko sati do nekoliko dana.

EMA je u decembru već odobrila upotrebu Pakslovida u hitnim slučajevima.

Evropski regulator još razmatra sličan zahtjev za odobrenje anticovid pilule američkog proizvođača lijekova Merk (Merck).

Izvor: Biznis magazin

Prethodni članakKnjiga sedmice: “Nova vremena” Edhema Mulabdića
Naredni članakSa tržišta povučen kineski svjetlosni lanac