ILIJAŠVIJESTI

Održana edukacija za prve dvije grupe polaznika Preduzetničke akademije u okviru projekta „SYSTEM“

U sklopu projekta „Podrška uspostavljanju i poboljšanju mehanizama za podršku samozapošljavanju kroz saradnju inovativnih lokalnih zajednica i novih preduzeća u prekograničnom području – SYSTEM“, koji finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-BiH, u terminima od 26.-30. septembar i 03.-07. oktobar, održane su edukacije za prve dvije grupe polaznika Preduzetničke akademije.

Program Preduzetničke akademije namijenjen je pojedincima koji prepoznaju priliku za profesionalni razvoj i žele steći preduzetničke vještine i znanja ključna za ostvarivanje ambicije. Tokom intenzivne edukacije koja traje 30 radnih sati raspoređenih u periodu od 5 radnih dana, polaznici će steći osnovno razumijevanje preduzetništva i čitav niz vještina, metoda i tehnika korisnih u poslovnim situacijama za pokretanje i vođenje biznisa, kroz sljedeće module:

Razvoj poslovnog modela,
Finansijsko upravljanje,
Izrada biznis plana,
Prodaja i marketing,
Upravljanje ljudskim resursima, te
Vještine komunikacije.

Edukaciju provode visoko kvalifikovani predavači Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti.

U narednom periodu, planirano je da se Preduzetnička akademija održi za još dvije grupe polaznika:

Treća grupa u periodu od 24.10.2022. do 28.10.2022.
Četvrta grupa tokom novembra.

Napominjemo da je Javni poziv za ovu besplatnu online edukaciju još uvijek otvoren, do popune predviđenog broja polaznika. Pored Preduzetničke akademije, svi prijavljeni će moći učestvovati i na jednodnevnoj edukaciji „Kako razviti inovativan proizvod ili uslugu“, koja je planirana da se održi po završetku akademije.

Svi polaznici koji uspješno završe edukaciju, dobit će odgovarajući certifikat, a najuspješnijih 30 autora biznis planova će dobiti pomoć, podršku i konsultantske usluge potpuno besplatno kroz metoring program za osnivanje i razvoj biznisa za vrijeme trajanja projekta, kao i priliku za besplatno dodatno stručno usavršavanje kroz 10 dnevnu Projektnu akademiju koja obuhvata treninge za uspješno pisanje projekata i apliciranje na EU fondove i uspješno upravljanje EU projektima, te će za iste biti osigurana razmjena praksi sa uspješnim poduzetnicima i studijsko putovanje.

Pomenute aktivnosti organizovane kroz projekat, trebaju direktno da doprinesu povećanju zapošljivosti, te da pomognu građanima koji žive na teritoriji općina u sastavu Kantona Sarajevo iz BiH, te Grada Sremske Mitrovice i Grada Loznice iz Srbije, a pogotovo mladima, da pokrenu vlastiti poslovni poduhvat, pronađu svoje klijente i opstanu na tržištu.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti tako što će popuniti prijavni obrazac dostupan na sljedećem linku, te ga poslati na e-mail euprojekatsystem@gmail.com. Detaljnije informacije o edukaciji, kao i o samom projektu, također se mogu dobiti putem naprijed navedenog e-maila.

ilijas.ba

Povezane objave

Back to top button