ILIJAŠKULTURAVIJESTI

Održana promocija knjige „Hikaje iz naših halvata“ Mesuda ef. Puške: Knjiga koja uči kako danas biti čovjek

U prepunom Biznis centru Ilijaš održana je promocija knjige „Hikaje iz naših halvata“ Mesuda ef. Puške, čiji je organizator Javna ustanova Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš, Biblioteka Ilijaš.

O knjizi su, osim autora, govorili dr. Enes Kujundžić i mr. Asmir ef. Salihović. Moderatorica je bila prof. Fatima Bećirović.

Dr. Kujundžić u izjavi za Radio Ilijaš kaže da je ova promocija prilika da se govori više o stvaralaštvu žena Bošnjakinja, koje je malo istraženo i malo predstavljeno javnosti, a autor je upravo koristio priče svoje majke za pisanje djela.

-Po svom sadržaju, mjestu nastanka, ukupnom nematerijalnom kulturnom naslijeđu ova intelektualna tvorevina spada u usmenu književnost Bošnjaka. Ova vrsta književnosti postojala je u raznolikoim oblicima i prije njenog bilježenja kao što kaže Ajša Softić u svom djelu „Usmena proza Bošnjaka“. Danas kada smo u prilici raspolagati znatnijim obimom ove građe u rukopisnoj i štampanoj formi i audiovizuelnom  formatu, može se ozbiljnije prići temeljnijem razumijevanju tipologije ovog usmenog književnog naslijeđa uzimajući u obzir produkte tradicijske umjetnosti riječi drugih naroda i na globalnom planu, pojašnjava dr. Kujundžić.

Nakon što su najmlađi članovi hora džemata Podlugovi izveli kasidu „Kudduse“ podsjetivši prisutne na stradanja nevinog naroda na ovaj Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom, o djelu je govorio mr. Asmir ef. Salihović. On je počeo svoje izlaganje stihovima jednog od najvećih pjesnika Pabla Nerude-„Piedra en la piedra, el hombre, dónde estuvo-Kamen na kamenu, a čovjek gdje bješe?

-Neruda je dodao da je dva sata u Madridu šetao ulicama i nije vidio nijedno ljudsko biće, nego samo maske i dok posmatramo slike iz Palestine pitamo se gdje je nestao čovjek, kao što smo se pitali i kad je bila agresija na našu državu. Ljudi su danas svedeni na gomilu, anonimizirani, čovjeku se nameće šta da misli, kako da misli, šta i kako da govori. Čovjek sa svojim mišljenjem danas nestaje. A ova knjiga nas uči upravo kako biti čovjek, naveo je, između ostalog, Salihović podsjetivši da ono što knjige čini vrijednim je njihov sadržaj i poruke koje su vječne i dio vječnosti na ovom svijetu.

Autor ef. Puška kaže da je priče-hikaje slušao najviše od svoje majke koja ih je zapamtila od njegovog oca rahmetli hafiza Zaima ef. Puške.

Moja majka je pamtila kao kompjuter hikaje i pričala ih nama djeci u zimskim noćima između akšama i jacije. Te sam hikaje sa sobom nosio cijeli život. Uglavnom su naslonjene na Kur'an, hadis, govore o velikim ljudima u islamu i historiji islama. Te su priče mene okupirale i kad sam radio kao nastavnik vjeronauke izuzetno su mi olakšavale rad sa djecom jer djeca vole priče i pamte ih lakše od obaveznog štiva.

„Hafiz Zaim ef. Puška, sa šehadetom na Golom otoku“ je djelo Mesuda ef. u kojem opisuje golgote i patnje svog oca zatvorenika na Golom otoku, ali i o ljudskoj hrabrosti, snazi imana, pravednosti i veličini jednog učenjaka koji ne smije biti zaboravljen.

Knjige Mesuda ef. Puške možete pronaći u Biblioteci Ilijaš.

Povezane objave

Back to top button