ILIJAŠKULTURAVIJESTI

Održana promocija knjige „Putem svjetlosti iz pera mladosti“

U Biznis centru Ilijaš večeras je upriličena promocija knjige ”Putem svjetlosti iz pera mladosti”, koju je uredio Safet Sulejmanović. Ovo je knjiga u kojoj su zastupljeni mladi autori iz Bosne i Hercegovine koji su pisali o raznim temama: ljubav, patriortizam, mladost, budućnost itd.

Sulejmanović je istakao važnost ove knjige i govorio o razlozima njezina nastanka.

„Knjiga je nastala još 2018. godine igrom slučaja jer se već dugo vremena bavim humantarnim radom i stipendiranjem mladih ljudi. Tako smo spojili veći broj mladih gdje smo se družili i razmjenjivali mišljenje, i tako su i mene nagovorili da i ja budem učesnik iako do sada nikada nisam pisao. Htio sam biti primjer njima i tako sam pristao da i ja učestvujem da bih njih mogao podsticati. Od 50 mladih izdvojilo se njih 20 da napišu knjigu, i ja sam izrazio želju da budem urednik ove publikacije. Knjiga obuhvata različite teme kao što su domovina, mladost, ljubav i druge. Autori su iz svih dijelova BiH. Također, pozivam sve mlade ljude da nam se pridruže u realizaciji sličnih projekata“ kazao je Sulejmanović, te dodao da se neke priče nadovezuju jedna na drugu, stvarajući tako ljepšu i vjerodostojniju sliku stvarnog života, prošlog i savremenog čovjeka.

U ovom spektru misli i osjećanja u kojima je živjela duševnost mladih autora, pjesnika i književnika, svako može pronaći nešto za sebe i sebe u nečemu, biti prožet drhtajem, tihim i gromkim talasanjem riječi.

Ovo je šesta promocija, prije Ilijaša održane su u Tuzli, Olovu, Sarajevu i Zenici.

U ulozi moderatora bila je Edina Goralija, promotori su bile profesorice Meliha Herić i Aida Kahriman-Krhan.

S obzirom na to da je ovo priča o mladima, teksove su čitale učenice Medrese „Osman ef.Redžović“ iz Visokog, a to su Ilhana Bejtić, Amna Sačić, Amira Hajduković i Rabija Merjem Alejbegović. Rabija Merjem i Amna su goste počastile sa nekoliko ilahija.

Nažalost, jedna od autorica zastupljenih u knjizi Samra Plećan preminula je u maju 2019. godine.

Povezane objave

Back to top button