Tim mladih iz Omladinske organizacije “Iskoristi dan-Carpe diem“ u okviru #100DayChallenga-a, odnosno stodnevnog izazova razvoja lokalnih zajednica održao je edukaciju o važnosti postojanja prostora za mlade. Cilj  edukacije je da mladi povećaju svoja znanja za aktivno uključivanje u život lokalne zajednice, da ojačaju svoje kapacitete kroz neformalni oblik obrazovanja, te se upoznaju sa postojanjem novootvorenog prostora za mlade u Ilijašu, javljaju iz OO “Iskoristi dan-Carpe diem“.

„Postojanje prostora za mlade zakonska je obaveza lokalne zajednice i mi smo zaista ponosni što je i Ilijaš jedna od općina u kojoj mladi imaju multifunkcionalan prostor. Kroz ovu radionicu željeli smo mladima predstaviti  njihov prostor, upoznati ih sa mogućnostima realizacije aktivnosti, ali i čuti njihove ideje te prijedloge za buduće aktivnosti u novootvorenom prostoru za mlade. Važno je da se mladi osjećaju dobrodošlo i da je to prostor u kojem mogu da kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme, da uče, rade i razvijaju se, ali i da se druže, upoznaju jedni druge, i generalno da budu dio zajednice u kojoj žive“, objasnila je službenica za mlade Općine Ilijaš Enisa Mešetović, koja je ujedno bila edukatorica radionice.

„Moram istaknuti da sam posebno ponosna na sve ovo što imamo danas, s obzirom na to da sam od samog početka bila tu, dok je sve bilo ništa više od ideje i nadam se da će se ovako pozitivne ideje nastaviti implementirati. Kroz prošlogodišnji projekt “A gdje će mladi” između EŠ”Stana Milanovi攊abac i SŠC”Nedžad Ibrišimović”Ilijaš smo raspravljali o mnogo tema, a jedna od njih je bila potreba mladih za prostorom za mlade, te smo tu ustanovili da bi dobro da i mi u Ilijašu imamo jedan takav prostor koji će poslužiti da tu mladi pametno provode svoje vrijeme, a pod tim mislim da može služiti nevladinim organizacijama, mladim kreativcima, lokalnim bendovima, a između ostalog  i učenicima koji pohađaju srednju školu i onima koji čekaju svoj prijevoz po više sati. Sigurna sam da će vrijeme pokazati „plodnost tla“ ovog prostora inovativnim idejama i realizacijom istih mladih ljudi i da će oni sutra biti pokretači pozitivnih promjena u našoj zajednici. Nadam se da je ovo samo početak i da ćemo i mi mladi pokazati da se u nas isplati ulagati još više. Hvala svima onima koji su podržali ovu ideju u realizaciji.“ , kazala je jedna od učesnica edukacije Merjem Dedović.

Učesnici edukacije bili su predstavnici udruženja mladih, predstavnici Asocijacije srednoškolaca BiH – Lokalni tim Ilijaš, Vijeća učenika SŠC “Nedžad Ibrišimović“ , Crvenog križa Ilijaš te mladi koji još nisu uključeni u nijedan oblik organizacije mladih.

Inicijativu #100DayChallenge provodi Institut za razvoj mladi KULT uz finansijsku podršku Ambasade Sjedninjenih Američkih Država u BiH i omogućit će mladim ljudima uključenim u rad lokalnih omladinskih organizacija da u 100 dana izazova provedu aktivnosti usmjerene na rješavanje konkretnih problema i poboljšanje položaja mladih u lokalnim zajednicama. Inicijativa će osnažiti mlade ljude i lokalne omladinske organizacije da koriste znanja i vještine u cilju motiviranja i uključivanja svih zainteresiranih strana.

Share.

Comments are closed.