ILIJAŠ

Održana Svečana dodjela ugovora o stipendiranju i Izbor sportiste općine Ilijaš

U okviru programa Dana općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH u kino sali Ilijaš održana je Manifestacija dodjele ugovora o stipendiranju i Izbor najboljeg sportiste općine Ilijaš.

Dodijeljeno je 329 ugovora o stipendiranju i to: 168 ugovora za učenike, 161 ugovor za studente, te šest sportskih ugovora o stipendiranju.

Na početku se prisutnima obratio načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić čestitajući Dan općine i Dan nezavisnosti BiH, kao i na ostvarenim rezultatima stipendista i sportista, čiji će rad Općina Ilijaš nastaviti podržavati.

Ove godine u Budžetu Općine Ilijaš izdvojeno je 224.820,00 KM za stipendiranje učenika i studenata.

Večeras slavimo izvrsnost, u ovoj sali imamo ono što je najbolje i najperspektivnije što ima općina Ilijaš i ima osiguranu perspektivnu budućnost. Dodjeljujemo 329 stipendija, šest sportskih stipendija, 34 nagrade za učenike i studente koji su ostvarili priznanja Srebrna značka, najizvrsniji učenici osnovnih i srednjih škola, kao i onima koji su ostvarili nagrade na kantonalnim, federalnim i međunarodnim takmičenjima, kao i 17 stipendija čiji je prosjek bio viši od 9.  Po prvi put smo spojili manifestaciju sa Izborom sportiste godine, koji nismo proveli prošle godine. Ocjenjivački žiri odredio je sportiste u osam kategorija, priznanja dodjeljujemo samo nagrađenima i nemamo, zbog još uvijek prisutnih epidemioloških mjera, revijalni program, nadamo se da ćemo sve to ponovo imati sljedeće godine, kazala je za Radio Ilijaš Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica.

Posebne nagrade i priznanja dodijeljena su izuzetno nadarenim učenicima i studentima: dobitnicama Srebrne značke Univerziteta u Sarajevu, koja se dodjeluje jednom od najboljih studenata prvog i drugog ciklusa studija- Ajši Alić, Amini Džafo, Adni Nuhanović, Azri Haskić.

Amina Džafo, studentica Filozofskog fakulteta na Odsjeku za turski jezik i dobitnica Srebrne značke za prvi ciklus studija, za Radio Ilijaš kaže da stipendija i priznanje puno znači.

Stipendija puno znači, ja sam stipendista Općine Ilijaš sve vrijeme srednjoškolskog obrazovanja, kao i svih godina studija. Podrška je važna, ne samo u finansijskom pogledu, nego i na moralnom nivou, važno je znati da neko stoji iza tebe i podržava i prati tvoj rad, kazala nam je Amina.

Nagrade su dodijeljene i učenicama Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš, dobitnice Posebnog priznanja za odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta u toku cjelokupnog srednjoškolskog obrazovanja u školskoj 2020/2021. godini: Amna Hodžić, Nudžejma Matoruga, Selma Hrvat i Sumeja Karčić. Nagrađeni su i učenici ilijaških osnovnih škola, nosioci priznanja “Najizvrsniji učenik” u školskoj 2020/2021. godini: Fatima Džafić -JU OŠ”Hašim Spahić”,  Ines Jozić -JU OŠ “Stari Ilijaš”,  Ajla Gljiva -JU OŠ “Srednje” i Ahmed Krdžić -JU OŠ “Podlugovi”. Učenici četvrtog razreda  Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš  za osvojeno I (prvo) mjesto ekipno na kantonalnom takmičenju srednjih škola-Projekt Građanin: Fadila Begić, Muhamed Jusupović,  Lejla Mešanović, Tarik Bešić, Lea Matković, Nudžejma Hasečić, Nedim Jusić, Džanin Dević. Berina Ličina -učenica JU OŠ “Stari Ilijaš” za osvojeno I (prvo) mjesto na Kantonalnom takmičenju učenika IX razreda osnovnih škola iz nastavnog predmeta Turski jezik, Ismail Kulo -učenik JU OŠ “Srednje” za osvojeno II (drugo) mjesto na Kantonalnom takmičenju učenika trećih razreda osnovnih škola iz nastavnog predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost , Srpski jezik i književnosti, Zarean Merdija-učenicu PU Perzijsko-bosanski koledž sa internatom Lješevo za osvojeno III (treće) mjesto na Kantonalonom takmičenju učenika trećih razreda srednjih škola iz nastavnog predmeta Matematika. nagrade su dobili i Emina Muratović, Amna Opačin, Muhamed Imamović, Emina Čutura, Hasan Muratović, Husejn Bajraktarević, Hamza Udovčić, Ajdin Gljiva, Kenin Subašić, Nedžla Duraković i Nedreta Hasanspahić.

Najbolji sportista i sportašica općine Ilijaš Hamza Kamenjaš i Harisa Mešetović

  Drugi dio večerašnje svečanosti bio je posvećen najboljim sportašicama i sportistima općine Ilijaš koji su ostvarili pravo na sportske stipendije Općine Ilijaš kao i Izboru sportista godine, sportskih kolektiva, sportskih radnika općine Ilijaš, koji sport našeg grada pronose slavom, širom naše domovine i izvan njenih granica.

Dobitnik priznanja  “SPORTISTA OPĆINE ILIJAŠ za 2021.godinu” je Hamza Kamenjaš iz  Stonoteniskog kluba  “Hašim Spahić” .

Pripala mi je čast da po drugi put dobijem ovo priznanje. Uživao sam u igri u 2021. godini,  poslije korone i propale sezone, moj rezultat na individualnom nivou nikad nije bio bolji. Što se tiče Kluba, nastavljamo borbu za play off Premijer lige. Podrška Općine Ilijaš i načelnika sportu uvijek je prisutna,  imaju sluha za sport, podržali su naše odlaske na balkanska i evropska prvenstvstva i zaista uvijek stojali iza nas. Na kraju želim da čestitam svim Ilijašanima Dan općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH, poručio je Kamenjaš.

Dobitnica priznanja “SPORTAŠICA OPĆINE ILIJAŠ za 2021.godinu” je Harisa Mešetović iz Stonoteniskog kluba  “Hašim Spahić”  Ilijaš.

Dobitnik priznanja “NAJPERSPEKTIVNIJI SPORTAŠ OPĆINE ILIJAŠ za 2021.godinu” je Nasko Habibović iz Karate kluba “Rašid Buća” Ilijaš. Dobitnica priznanja “NAJPERSPEKTIVNIJA SPORTAŠICA OPĆINE ILIJAŠ za 2021. godinu” je Tajra Ahmetović iz Karate kluba “Rašid Buća” Ilijaš. Dobitnik priznanja “SPORTAŠ-INVALID OPĆINE ILIJAŠ za 2021.godinu” je Jasmin Ćizmo iz Sportskog invalidskog društva “SID 126” Ilijaš. Dobitnik priznanja “SPORTSKI KOLEKTIV OPĆINE ILIJAŠ za 2021.godinu” su Škola fudbala “Tempo” Ilijaš. Dobitnik priznanja “SPORTSKI RADNIK OPĆINE ILIJAŠ za 2021.godinu” je Mahir Brkić  iz Taekwondo kluba “Ilijaš” Ilijaš. Dobitnik priznanja “SPORTSKI TRENER  OPĆINE ILIJAŠ za 2021.godinu” je Kenan Buza iz Škola fudbala “Tempo” Ilijaš.

Učenici odnosno studenti, sportisti koji su postigli zapažene rezultate kako na domaćim tako i međunarodnim takmičenjima, a čiji rad, trud i zalaganje je Općina Ilijaš prepoznala i nagradila stipednijama su: Emina Omanović, Harisa Mešetović, Hamza Kamenjaš, Tajra Ahmetović, Senad Omanović i Veldin Žero.

Dodijeljena su Specijalna priznanja pojedincima i kolektivima koji su pomogli razvoju sporta na području općine Ilijaš dobili su: Mernest Beganović iz Taekwondo kluba “Ilijaš” Ilijaš, Dino Hasanović iz Škola fudbala “Tempo” Ilijaš, Emina Omanović iz Atletskog kluba Ilijaš, Mirsad Kadrić iz Odbojkaški klub “Ilijaš”, Adi Osmanović iz Odbojkaškog kluba “Ilijaš”, Suvad Prohić iz NK Ilijaš, Safet Mujkanović iz NK Rudar Breza, Berna Šerak, iz Kluba ritmičke gimnastike “Ritam”, Almir Balta iz Škola fudbala “Tempo” Ilijaš, Enes Alić  iz Škole fudbala “Tempo” Ilijaš,  Hamed Hajdarević iz Škole fudbala “Tempo” Ilijaš, Karavdić Iman, Klub ritmičke gimnastike Visoko – Ilijaš,  NK Ilijaš Juniori generacija 2002 – 2003.

 

Povezane objave

Back to top button