Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš

Svečana sjednica  Općinskog vijeća Ilijaš povodom obilježavanja 25. godišnjice reintegracije općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana je danas u kino sali KSC Ilijaš uz pridržavanje svih epidemiloških mjera. Sjednici je osim vijećnika i načelnika općine Ilijaš prisustvovali  i član  Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik  Džeferović i kantonalni zastupnik Mahir Dević.

Na samom početku Svečane sjednice obratila se predsjedavajuća  Općinskog vijeća Ilijaš Alma  Omerović.

Nažalost, ove godine smo spriječeni da radost podijelimo sa većim brojem sugrađana koji su prethodnih godina bili prisutni u kino sali, ograničen je broj onih koji su danas ovdje, ali me raduje činjenica da su naši sugrađani sa  nama u direktnom prijenosu putem društvenih mreža. Da smo riječi pretvorili u djela, potvrđuju mnogobrojni projekti koji su realizirani. Tako se voli i poštuje naš grad i naša država. Danas slobodno možemo reći da je Ilijaš simbol  uspješne obnove i izgradnje.  Mnogobrojni projekti koji su realizirani u ovoj općini privukli su pažnju šire javnosti, izgradnja i modernizacija obrazovne, zdravstvene, kulturne i druge infrastrukture, omogućila je građanima bolji životni standard. Znamo da naša zemlja ide ka Evropi, u tome je prati i naša lokalna zajednica i to je i naš put. Pozivam sve aktere u procesima i na mjestima odlučivanja, da  zajedno učinimo dodatne napore, pokažemo solidarnost i pomognemo našim građanima, posebno u ovom vremenu, kada smo suočeni sa pandemijom corona virusa, da smo spremni odgovoriti svim izazovima i zadacima koji su ispred nas, a u cilju stvaranja ambijenta življena kako dolikuje čovjeku ovog  stoljeća, kao što smo činili i do sada. Upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH“, kazala je Alma Omerović.   

U poslijeratnom periodu Ilijaš, kao i većina drugih bh. lokalnih zajednica, našla se u izuzetno teškoj situaciji i to ne samo u smislu lošeg privrednog stanja, već i velikog broja raseljenih lica, uništene ili dotrajale društvene i saobraćajne infrastrukture. Tokom 2020. godine cijeli svijet pogodila je pandemija korona virusa, a samim tim i Općinu Ilijaš te smo se svi zajedno, još jednom našli u veoma teškoj situaciji.  Navedena stanja zahtijevala su reorganizaciju, vrijedan rad i  uspostavu gotovo svih segmenata društvenog života, od zdravstvenog socijalnog i obrazovnog sistem, preko obnove saobraćajne i društvene infrastrukture do stvaranja elementarnih preduslova za razvoj poduzetništva.

Općinski načelnik Akif Fazlić je svima čestitao Dan općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH i podsjetio na sve bitne projekte.

2020. Godinu je obilježila epidemija korona virusa i borba za očuvanje zdravlja i života ljudi. Paralelno s tim  najvažnijim zadatkom poduzimane su mjere na ublažavanju negativnih efekata pandemije sa težištem na socijalni  i ekonomski aspekt krize.

Kada su u pitanju ekonomske mjere i oporavak ekonomije pred nama je bio izuzetno težak zadatak. Zatvaranje EU tržista za izvozno orjentisanu ekonomiju kakva je naša i uvođenje zabrane rada za veliki broj djelatnosti dovelo je u jednom trenutku do gubitka 507 radnih mjesta. Mjere koje smo provodili odnosile su se na oslobađanja zakupa javnih površina, subvencioniranja dijela plaće fizičkim licima, regresiranje kamata na kredite poslodavcima i čitav set mjera u poljoprivredi značajno su doprinijeli oporavku naše ekonomije tako da je do kraja godine vraćeno 360 radnih mjesta. Ukupno je realizovano 63 projekta u vrijednosti 5.962.000 KM . U toku je realizacija nekoliko značajnih projekata

-rekonstrukcija regionalne ceste Malešići –Stari Ilijaš

-izgradnja gradskog stadiona

-izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta

-gasifikacija ind.zone

-projekti iz oblasti obrazovanja

Procjenjuemo da će i 2021. Godina biti jako teška, kaad je u pitanju oporavak ekonomije.Dva su ključna zadatka, završetak izrade i donošenje stategije integrisanog razvoja i aktivno učešće u izradi i usvajanju urbanističkog plana za urbano  područje općine Ilijaš. Očekujem da ćemo imati podršku Kantona i FBiH. Moramo pružiti perspektivu i izvjesniju bućnost našim građanima“ , poručio je Fazlić.

U nastavku programa Svečane sjednice uživali smo  u nastupu Azmira Halilovića, magistra muzičkih umjetnosti na harmonici, koji je izveo  kompoziciju Otrkovenje kompozitora Sergeja Voitenka.

Prisutnima se obratio i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Mahir Dević koji je čestitao praznike i poručio da će i dalje u  Skupštini KS braniti interese općine Ilijaš.

Općina Ilijaš je primjer kako se, korak po korak, hrabro, uporno i vrijedno gradi bolji život i sretnija budućnost. Na tom putu, značajnu ulogu, pored građana i građanki općine Ilijaš imali su istaknuti pojedinci i kolektivi. Općinsko vijeće Ilijaš i Općinski načelnik prepoznali su njihov rad i entuzijazam te dodjeljuje plakate sljedećim pojedincima:

Mahiru Mališeviću za poseban doprinos u realizaciji projekata iz oblasti obrazovanja na području općine Ilijaš

Azmiru Haliloviću za poseban doprinos u realizaciji značajnih projekata iz oblasti muzičke kulture na području općine Ilijaš i šire.

Općinsko vijeće Ilijaš i Općinski načelnik 2021. godine dodjeljuje plaketu JU SREDNJŠKOLSKI CENTAR “NEDŽAD IBRIŠIMOVIĆ“ za poseban doprinos i učešće u realizaciji projekata iz oblasti obrazovanja na području općine Ilijaš. 

Prisustvujući svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš povodom dana te općine i Dana nezavisnosti BiH, Džaferović je rekao da je BiH na taj datum 1992., nakon vijekova bitisanja u okviru drugih imperija, postala samostalna, međunarodno priznata i nezavisna država.
– To je postignuće koje se u historiji rijetko postiže a postigla ga je generacija na čelu s prvim predsjednikom Predsjedništva nezavisne BiH Alijom Izetbegovićem – istakao je Džaferović.
Dodao je da je to bilo turbulentno vrijeme kada su velikodržavne ideologije bile u usponu i na najgori način kanile da unište i podijele BiH.
Džaferović je naveo da te ideologije nisu uspjele tada i da neće uspjeti nikada zahvaljujući bh. patriotima koji su imali snage da organiziraju referendum na kojem je skoro dvije trećine građana glasalo za nezavisnost.
Podsjetio je da je tada počela agresija, ali da je Bosna i Hercegovina odbranjena i nastavila je da funkcionira u miru.
– Koristim ovu priliku da svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan nezavisnosti – rekao je Džaferović.

Protekla godina bila je izuzetno teška za sve nas. Globalna pandemija COVID-19 posebno je pogodila socijalno ranjivu populaciju te su mnoga domaćinstva izgubila svoje prihode zbog ekonomskih ograničenja.  Dodijeljene su zahvalnice za realizaciju humanitarnih aktivnosti tokom 2020. godine na području općine Ilijaš:

CRVENI KRIŽ ILIJAŠ

ŠVICARSKI KARITAS

ASA PREVET GRUPACIJA SARAJEVO

FONDACIJA ČILEK

MREŽA MLADIH ILIJAŠ

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakKNJIGA SEDMICE: Guzelj Jahina “Zulejha otvara oči”
Naredni članakDodijeljeni ugovori o stipendiranju za učenike i studente